Foto: F64
Latvijas karavīri ANO miera uzturēšanas misijās varētu iesaistīties pēc 2014.gada, kad gaidāma Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kontingenta samazināšana Afganistānā, atzina aizsardzības ministra Arta Pabrika (V) preses sekretāre Inga Saleniece.

Patlaban Aizsardzības ministrija ir izpētes stadijā par iespējamo dalību kādā no ANO misijām, tādēļ ir pāragri runāt par detaļām. Ministrija ir veikusi konsultācijas ar ANO Miera nodrošināšanas departamentu par miera operāciju plānošanu, nodrošināšanu, kā arī nacionālo kontingentu pieteikšanu un dalību tajās.

Tāpat ir uzsāktas konsultācijas arī ar ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm, lai izvērtētu iespējas kopīgi iesaistīties kādā no ANO misijām.

"Par konkrētu karavīru skaitu šobrīd ir pāragri runāt. Pašlaik Aizsardzības ministrijas prioritāte ir misijas Afganistānā veiksmīga noslēgšana. Tādēļ par plašāku iesaistīšanos citās misijās diez vai var runāt ātrāk par 2014.gadu, kad gaidāms NBS kontingenta samazinājums Afganistānā," norādīja Saleniece.

Pabriks jau vairākkārt izteicies, ka starptautiskas pieredzes iegūšana Latvijas karavīriem ir nepieciešama, tāpēc apsverama Latvijas dalība kādā no ANO misijām.

Šobrīd Latvijas karavīri piedalās divās starptautiskās operācijās - Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos Afganistānā un Eiropas Savienības pretpirātisma operācijā "Atalanta". Savukārt februāra beigās vai marta sākumā Latvija, iesaistoties Mali situācijas stabilizēšanā, varētu nosūtīt divus instruktorus, kas apmācītu vietējo armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!