Foto: DELFI.ee
Šodien Saeimā atbalstītie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus naktī būs atļauts pārdot tikai tādās vietās, kur to realizē tikai izlejamā veidā, nerisinās problēmas, kas saistītas gan ar alkohola apriti jauniešu un nepilngadīgo vidū, gan arī ar nelegālā alkohola aprites apkarošanu, apgalvoja veikala-kafejnīcas "Degviela" īpašnieces SIA "Tamir" valdes loceklis Voldemārs Siliņš.

Viņš norādīja, ka šajos grozījumos nav nekā problēmas risinoša. "Šaubos, ka tie panāks vēlamo efektu, tikai palielinās birokrātisko slogu alkoholisko dzērienu tirdzniecības licences iegūšanai mazajiem veikaliem, kas piestrādā arī kā kafejnīcas. It sevišķi neredzu nekādu saistību šīm izmaiņām ar deputātu minēto problēmu par jauniešu un nepilngadīgo alkohola patēriņu samazināšanu."

Siliņš arī atzīmēja, ka, viņaprāt, šie grozījumi nekādā veidā neietekmēs tās vietas, kur alkoholu var nopirkt nepilngadīgie. Tāpēc būtu drīzāk nepieciešams palielināt kontroli un sodus par šādiem pārkāpumiem, jo tas varētu nest rezultātus.

Uzņēmējs arī atzina, ka šajos grozījumos nav atrodama neviena izmaiņa par nelegālo alkoholu, ko tirgotājs uzskata par lielāko problēmu. "Cilvēki jau nesāks dzert īpaši mazāk, ja pa nakti nevarēs iegādāties alkoholu kafejnīcā. Līdz ar to, visticamāk, šo biznesu pārņems taksisti vai vienkārši nelegālā alkohola "točkas" un cilvēki tāpat kā līdz šim lietos nelegālo alkoholu. Tāpēc neuzskatu, ka tas ir labākais variants."

Taču vaicāts, vai grozījumos noteiktais nosacījums, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus naktī būs atļauts pārdot tikai tādās vietās, kur to realizē tikai izlejamā veidā, proti, ar uzsvaru uz "tikai", ir skaidrs, uzņēmējs teica, ka tas viņam ir skaidrs.

"Šī norma, ko apstiprinājuši arī valodnieki, ir skaidra. Proti, jebkurš atverama vai atvērta trauka saturs ir uzskatāms par izlejamu," teica Siliņš.

Savukārt jautāts, vai un kā šie grozījumi ietekmēs veikala-kafejnīcas "Degviela" darbību, uzņēmējs teica, ka pēc grozījumu izsludināšanas, protams, kaut kādas izmaiņas tiks veiktas uzņēmuma darbībā. Taču sīkāk neko viņš vēl nevarēja atklāt.

Kā ziņots, Saeimas deputāti šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka no plkst.22 līdz plkst.8 alkoholiskos dzērienus mazumtirdzniecībā varēs pārdot tādās vietās, kur tie tiek realizēti tikai izlejamā veidā.

Līdz ar to pašlaik spēkā esošajā likuma normā vienīgās izmaiņas būs vārda "tikai" ierakstīšana. Tas nozīmēs, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība būs aizliegta "no plkst.22 līdz 8, izņemot tādas mazumtirdzniecības vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas, kā arī beznodokļu tirdzniecības veikalus".

Jau vēstīts, ka alkoholisko dzērienu patēriņš jauniešu vidū Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropas Kopienas valstīs un arī visu alkohola grupu pieejamība jauniešu vidē ir vērtējama kā augsta, iepriekš secinājusi Saeimas atbildīgā darba grupa, kura meklēja risinājumus bērnu un jauniešu alkohola atkarības ierobežošanai. Lai samazinātu alkohola ietekmi uz bērniem un jauniešiem, nepieciešams veikt izmaiņas alkohola aprites režīmā, norādīja darba grupas pārstāvji.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Tamir" apgrozījums 2011.gadā bija 152 215 lati. 2011.gadā uzņēmums cieta zaudējumus 3108 latu apmērā. SIA "Tamir" dibināta 2010.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu. "Tamir" īpašnieki ir Renārs Ķemzāns - 34%, Alvis Buls - 33% un Siliņš - 33%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!