Foto: DELFI Aculiecinieks
Visi makšķernieki, kas piektdien uz diviem dreifējošiem ledus gabaliem iepūsti Rīgas jūras līcī, ir veiksmīgi nocelti no ledus un nogādāti krastā, "Delfi" uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Iepriekš vēstīts, ka uz ledus gabaliem, kas spēcīgā vēja dēļ atlūzuši no krasta Majoros un Vakarbuļļos, atrodas aptuveni 500 cilvēku, tomēr tagad šo skaitu VUGD precizē – Majoros jūrā iepūsti 43 cilvēki, bet Vakarbuļļos 180. Pavisam kopā izglābti 223 cilvēki. 

Majoros strādāja 12 VUGD amatpersonas ar trijām autocisternām un 2 laivām, Jūrmalas glābšanas stacijas kuteris un viens Nacionālo bruņoto spēku helikopters.

Ar laivas palīdzību ugunsdzēsēji glābēji pietuvojās ledus gabalam un uzsāka cilvēku nocelšu no ledus un nogādāšanu krastā. Tā kā spēcīgā vēja ietekmē ledus gabals arvien straujāk attālinājās no krasta un glābšanas darbu veikšana ar VUGD rīcībā esošajām gumijas laivām, kas piemērotas glābšanas darbiem iekšējos ūdeņos, kļuva apgrūtināta, darbos tika iesaistīts Jūrmalas glābšanas dienesta kuteris. Pēc brīža notikumu vietā ieradās Nacionālo bruņoto spēku helikopters, kas pārņēma cilvēku glābšanu, jo ledus gabals no krasta bija attālinājies jau trīs līdz četru kilometrus.

Ar ugunsdzēsēju glābēju un Jūrmalas glābšanas stacijas laivām no ledus gabala tika nocelti 26 cilvēki, savukārt ar Nacionālo bruņoto spēku helikoptera palīdzību no ledus gabala tika nocelti 17 cilvēki, teikts VUGD paziņojumā.


Glābšanā Vakarbuļļos piedalījās 13 VUGD amatpersonas ar četrām autocisternām un trijām laivām, Rīgas pašvaldības policija ar vienu laivu. Jūras glābšanas un koordinācijas centrs apzināja pieejamos resursus un glābšanā iesaistīja privāto velkoni „Marss”, kas pieder kompānijai „ PKL flote”, Rīgas Brīvostas velkoni „Santa”, ledlauzi „Varma” un Nacionālo bruņoto spēku helikopteru. Glābšanas darbos gatavi iesaistīties bija arī Valsts robežsardzes helikopteri, informē VUGD.

Ar ugunsdzēsēju glābēju un pašvaldības policijas palīdzību no ledus gabaliem tika nocelti un ar laivu krastā nogādāti 10 cilvēki, savukārt 170 cilvēkus pie sevis uzņēma velkonis „Marss”. Savukārt helikopters veica vietas apsekošanu no gaisa, lai pārliecinātos, ka visi cilvēki no ledus ir nocelti. Otrais velkonis atradās tuvumā, lai nepieciešamības gadījumā uzņemtu tos cilvēkus, kuriem nepietiktu vietas uz velkoņa „ Marss”. Savukārt, ledlauzis „Varma” stūma peldošo ledus gabalu uz krastu, lai tas pārāk strauji nepeldētu dziļāk līcī.

Medicīniskā palīdzība pēc nocelšanas no ledus bijusi nepieciešama vienam makšķerniekam Majoros – vīrietis nogādāts slimnīcā ar virspusēju pēdu apsaldējumu, portālam "Delfi" pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Pateicību visiem dienestiem, kas piedalījās zemledus makšķernieku glābšanā, izteicis iekšlietu ministrs Rihars Kozlovskis, informē ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Holma.

"Tikai saskaņota un profesionāla visu dienestu rīcība nodrošināja veiksmīgu cilvēku pārcelšanu krastā, izglābjot cilvēku dzīvības. Esmu gandarīts, ka visi iesaistītie dienesti nodemonstrēja augstu profesionalitāti un atbildību. Aicinu ikvienu, kas šajās garajās brīvdienās plāno doties makšķerēt vai pastaigāties pa ledu, vispirms nopietni izvērtēt situāciju, lai nenotiktu nelaime," norāda Kozlovskis.

"Delfi" aculiecinieka Dāvja iesūtītās fotogrāfijas:


Jau vēstīts, ka glābēji ap 12:30 saņēmuši izsaukumu, ka ledus gabals ar 43 cilvēkiem atdalījies no krasta Majoros, pretī glābšanas stacijai. Ap to pašu laiku saņemts izsaukums, ka arī Vakarbuļļos no krasta atlūzis ledus gabals, uz kura atrodas krietni lielāks makšķernieku skaits - aptuveni 500.

Majoros iesprostoto zemledus makšķernieku pārcelšanu krastā, izmantojot laivas, nekavējoties sāka VUGD ar saviem spēkiem. Ledus gabals atradās aptuveni 300 – 400 metrus no krasta, bet stiprais vējš to dzina dziļāk jūrā.

Savukārt Vakarbuļļos situācija sākotnēji bijusi nopietnāka – glābšanā iesaistīts NBS helikopters, Krasta apsardze un robežsardze. Sākotnēji tika novērtēta situācija, kā labāk organizēt nelaimē nonākušo zvejnieku glābšanu, portālam "Delfi" paskaidroja VUGD.

VUGD pārstāvji brīdina iedzīvotājus nekāpt uz Rīgas jūras līča ledus, jo spēcīgā vēja dēļ iespējama turpmāka ledus gabalu atdalīšanās no krasta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!