Foto: DELFI
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) no applūstošām teritorijām Rēzeknē un Jēkabpilī piektdienas rītā izglābis divus cilvēkus. Savukārt bīstamākā situācija esot Pļaviņās un Daugavpils novadā, LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" piektdien stāstīja VUGD operatīvais dežurants Ruslans Judins.

Judins arī komentēja, ka ja turpināsies silts laiks, tad situācija varētu stabilizēties nedēļas laikā.

Savukārt Latvijas Radio ziņo, ka naktī straujš ūdens līmeņa kāpums konstatēts arī Daugavā pie Jersikas, kur līdz ar ledus sastrēguma virzīšanos lejup pa upi ūdens cēlies par diviem metriem

Pie Pļaviņām izveidojies ledus sablīvējums apmēram 1,5 kilometru garumā un pilsētā sākušies plūdi - šoseja esot applūdusi un pilsēta sākusi applūst - , taču cilvēki nav cietuši un ārkārtas stāvoklis nav izziņots. VUGD Pļaviņās sūtot papildspēkus un gatavojas cilvēku evakuācijai.

Pļaviņu centrā applūdušas vismaz desmit mājas, bet ledus krāvumi Daugavas malās esot gandrīz divstāvu mājas augstumā.

Pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras informācijas ap plkst. 3.30 sākās bieza ledus iešana Daugavā pie Pļaviņām, kas izraisīja strauju ūdens līmeņa kāpumu pilsētas teritorijā, kā rezultātā tika pārsniegta kritiskā atzīme  - 73,2 metri Baltijas augstumu sistēmā (BS). Divu stundu laikā ūdens līmenis Pļaviņās bija cēlies par vairāk kā vienu metru. Ūdens līmenis pie Zeļķiem plkst. bijis 7:00 76,33 metri BS, bet pie Pļaviņu pilsētas 74,75 metri BS.

Ceturtdien vakarā Nīcgalē tika pārrauts sastrēgums, kas nedaudz uzlaboja situāciju Daugavpilī, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

No plkst. 3 naktī ūdens līmenis apstājies uz atzīmes 7,43 metri. Speciālisti seko situācijai. Daugavpilī slēgta Nometņu iela, kas ir applūdusi.


 Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis Latvijas Radio paziņoja, ka šobrīd vēl neesot skaidrs cik naudas varētu izmaksāt šīgada pavasara plūdu seku likvidēšana.

Kozlovskis minēja, ka šie izdevumi vēl neesot rēķināti, tomēr, ja pašvaldības izsludinās ārkārtas situāciju, tām ir pamats cerēt, ka pēc plūdu zaudējumu apkopošanas valstī, applūdušo teritoriju atjaunošanas darbi tiks finansēti no valsts budžeta. 

Sakarā ar straujo sniega kušanu un ūdens līmeņa paaugstināšanos Latvijas upēs, to tuvumā esošajos ceļos var būt apgrūtināta vai pat slēgta satiksme. Šobrīd ir applūduši un slēgti atsevišķi reģionālās nozīmes ceļi, ziņo VAS "Latvijas Valsts autoceļi" (LVC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!