Foto: LETA
Piektdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) divpusējā vizītē uzņēma Beļģijas Karalistes premjerministra vietnieku, ārlietu, ārējās tirdzniecības un Eiropas lietu ministru Didjē Reindersu, kurš pauda pārliecību, ka Latvija ir uz pareizā ceļa, lai kļūtu par eirozonas dalībvalsti, portālu „Delfi” informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Rinkēvičs ar Beļģijas kolēģi pārrunāja Latvijas virzību uz pievienošanos eirozonai un pateicās Reindersam par to, ka viņš dalījās ar Beļģijas pieredzi eiro ieviešanas jautājumos, šodien Stokholmas Ekonomikas augstskolā Rīgā nolasot lekciju par Eiropas Savienības (ES)  vienotās valūtas ieviešanas izaicinājumiem un iespējām. Reinderss apstiprināja, ka Latvija ir uz pareizā ceļa, lai kļūtu par eirozonas 18. dalībvalsti. Rinkēvičs saņēma arī Beļģijas atbalstu Latvijas centieniem pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

Sarunā ar Reindersu Rinkēvičs pauda gandarījumu par abu valstu ciešo politisko dialogu un savstarpējās tirdzniecības straujo izaugsmi, 2011.gadā tirdzniecības apgrozījumam palielinoties par 64%, un 2012.gadā - par 7,5%, kā arī pieaugošajām Beļģijas investīcijām Latvijas uzņēmumos.


Abi ministri izteica vēlmi padziļināt divpusējās attiecības un sadarboties vēl plašāk. Tika uzsvērta veiksmīgā Beniluksa un Baltijas valstu ("3+3" formātā) sadarbība un iespējas to paplašināt uz citām valstu grupām, kas ir īpaši svarīgi koordinējot nostājas ES un starptautiskās dienaskārtības jautājumos. Nākamo "3+3" ārlietu ministru sanāksmi 2013.gada rudenī organizēs Latvija.

Tāpat arī abi ministri pārrunāja jautājumus, kas skar Austrumu partnerību un Eiropas Savienības attiecības ar Armēniju, Azerbaidžānu, Baltkrieviju, Gruziju, Moldovu, Ukrainu un Centrālāzijas reģionu, kur Beļģija augstu vērtē Latvijas ekspertīzi. Rinkēvičs apliecināja Latvijas interesi dalīties pieredzē ar Beļģiju šajos jautājumos, kā arī pauda interesi pat Beļģijas ekspertīzi Āfrikas, Tuvo Austrumu, Sīrijas jautājumos.

"Kopš 2004.gada esam partneri ne tikai ES, bet arī NATO," sarunas noslēgumā  uzsvēra Rinkēvičs un pateicās Beļģijai, ka tā bija pirmā valsts, kas nodrošināja Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas funkcijas.

Latvija pievienosies eiro valūtai no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!