Foto: LETA
Lielākā daļa valdošās koalīcijas politisko spēku neatbalsta ieceri aizliegt tirgot alkoholu degvielas uzpildes stacijās, tāpat daļa koalīcijas politiķu neatbalsta priekšlikumu paaugstināt vecuma slieksni alkohola iegādei.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka tiek izskatīti četri pamata ierosinājumi. Viens no ierosinājumiem paredz paaugstināt vecuma slieksni alkohola iegādei, par ko nav vienprātības nedz koalīcijā, nedz "Vienotībā", skaidroja Zaķis.

Arī Reformu partijas (RP) frakcijas vadītājs Edmunds Demiters bija noraidošs pret šo ieceri, skaidrojot, ka sākotnēji nepieciešams panākt apstākļus, lai jaunieši līdz 18 gadu vecumam nevarētu iegādāties un nelietotu alkoholu.

Tikmēr pie frakcijām nepiederošo deputātu pārstāvis Jānis Upenieks uzsvēra, ka viņi pastāvēs par priekšlikumu ļaut iegādāties alkoholu tikai no 21 gada vecuma, kaut arī tas netika atbalstīts Saeimas darba grupā.

Vēl par vienu priekšlikumu - aizliegt iegādāties alkoholu degvielas uzpildes stacijās - koalīcijā ir lielākā vienprātība un to neatbalsta lielākā daļa koalīcijas pārstāvju. Zaķis uzsvēra, ka "Vienotības" deputāti ir kategoriski pret šo iereci, jo mazās pašvaldībās degvielas uzpildes stacija var būt vienīgā tirdzniecības vieta. Līdzīgu viedokli pauda arī Demiters un Upenieks, skaidrojot, ka RP un neatkarīgie deputāti šo priekšlikumu neatbalsta.

Koalīcija gan atbalsta citu ieceri - likt jauniešiem līdz 25 gadu vecumam uzrādīt dokumentus, iegādājoties alkoholu.

Savukārt, komentējot priekšlikumu aizliegt tirgot alkoholu 50 metru attālumā no izglītības iestādēm, Zaķis pauda viedokli, ka blīvi apdzīvotās pašvaldībās praksē to realizēt nevarēs.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis sacīja, ka frakcija viedokli par šiem jautājumiem formulēs frakcijas sēdē. Arī citas koalīcijas frakcijas šo jautājumu plāno apspriest trešdien, piebilda Zaķis.

Koalīcijas padomes sēdē šodien tika prezentēts darba grupas ziņojums grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kurš tiek gatavots izskatīšanai Saeimā trešajā un galīgajā lasījumā.

Kā ziņots, 14.februārī Saeimas deputāti otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka no plkst.22 līdz plkst.8 alkoholiskos dzērienus mazumtirdzniecībā varēs pārdot tādās vietās, kur tie tiek realizēti tikai izlejamā veidā. Likuma grozījumi paredz arī citus ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!