Foto: AFI
Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātiem trešdien izvērtās karstas debates par to, cik tuvu izglītības iestādēm drīkstēs tirgot alkoholu, komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis ("Vienotība") pārējiem deputātiem pat draudēja ar darbu Saeimas vasaras starpsesiju pārtraukumā gadījumā, ja šī likumprojekta izskatīšanas tiks vilcināta, vai arī tas tiks pieņemts nekvalitatīvi, informēja komisijas sēdē.

Par visiem galīgajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem komisija vēl nespēja vienoties. Izskatījuši 16 no 34 trešajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem, deputāti bija nostrādājuši kopumā pusotru stundu un nolēma likumprojekta skatīšanu turpināt ceturtdien pēc Saeimas plenārsēdes.

Deputāti galu galā vienojās, ka tuvāk par 50 metriem no izglītības iestāžu ieejas tirgoties nedrīkstēs. Izņēmums būs iestādes, kur alkohols tiek tirgots izlejamā veidā un tiek nodrošināta tā patēriņa uz vietas.

Pret priekšlikumu iebilda Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK), jo šāds aizliegums pēc būtības nerisinās alkohola lietošanas problemātiku, bet gan kropļos konkurenci.

Arī deputāts Jānis Klaužs (Zaļo un zemnieku savienība) norādīja, ka šis priekšlikums "labākajā gadījumā veicinātu metramēru tirdzniecību." Arī vairāki citi deputāti norādīja, ka noteikts metru skaits problēmu nerisinās un radīs konkurences problēmas tirgotājiem.

Komersanti varēs sacensties, kurš pirmais otram blakus atvērs izglītības iestādi, lai viens otru iznīcinātu, teica Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens ("Vienotība").

Izskanēja arī viedokļi, ka šis norāde ir juridiski nekorekta, piemēram, nav pamatots kāpēc alkoholu nedrīkstētu tirgot pie augstskolām. Tāpat tika rosināts šoreiz priekšlikumu noraidīt un sniegt kā atsevišķu likumprojektu. Taču deputāti tomēr nobalsoja par ierobežojumu atbalstu jau šo grozījumu ietvaros.

Latkovskis gan brīdināja, ka ar šādu likumu normu formulējumu prezidents Andris Bērziņš nodos likumu otrreizējai caurskatīšanai, kā dēļ parlamenta un komisijas sēdes nāksies sasaukt arī starpsesiju pārtraukumā un par jautājumiem spriest piesmakušās telpās, kā arī deputātiem atcelt vasarā ieplānotos ceļojumus.

"Šo mēs dabūsim atpakaļ [otrreizējai caurskatīšanai] (..) noteiktā laikā Saeimas sēde jāsasauc, Saeimas sēdi sasauksim, tā kā, Pimenova kungs, nekur nebrauciet. Pēc tam organizēsim komisijas sēdes tikpat karstās telpās. Es, protams, tagad baidu visus," sacīja Latkovskis.

Lai izvairītos no situācijas, ka prezidents likumu atgriež otrreizējai caurskatīšanai, sēdes laikā Igors Pimenovs ("Saskaņas centrs") iesniedza precizētu priekšlikumu, kurā norādīts, ka alkoholu nedrīkst tirgot tuvāk par 50 metriem no ieejas iestādēm, kuras īsteno pamata izglītības, vidējās izglītības, profesionālās vai speciālās izglītības programmas. Tāpat alkohola tirdzniecība aizliedzama 50 metru attālumā no iestāžu ieejas, kas saistītas ar izglītības procesa norisi.

Aizliegums attiektos uz komersantiem, kuriem jāsaņem jauna licence alkohola tirgošanai.

Papildus iesniegto Pimenova priekšlikumu komisija skatīs ceturtdien.

Komisija trešdien galīgajam lasījumam atbalstīja priekšlikumu alkoholu tirgot tikai atsevišķi nodalītās tirdzniecības zālēs ar video novērošanu. Izņēmums ir alkoholiskie dzērieni, kuru absolūtais spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus - to drīkstēs tirgot visā tirdzniecības vietā.

Deputāta Imanta Parādnieka (Nacionālā apvienība) rosināto priekšlikumu aizliegt alkohola tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās, komisija noraidīja. Parādnieks gan teica, ka ņemot vērā plašās debates, viņš savu priekšlikumu atsauks brīdī, kad par likumprojektu trešajā lasījumā lems plenārsēdē.

Atbalstīts arī, ka alkoholu nedrīkst tirgot valsts un pašvaldību iestāžu telpās, izņemot kultūras un sporta iestāžu telpas un teritoriju, piemēram, teātros, koncertzālēs un sporta zālēs alkoholu tirgot drīkstēs .

Tāpat, ja kultūras vai sporta iestādes telpās atrodas arī mācību iestāde, alkoholu tirgot drīkstēs, bet tikai tad, ja sporta un kultūras iestāžu apmeklētāju plūsmu būs iespējams nošķirt no alkohola tirdzniecības vietas. Šāds piemērojums būs izmantojams, piemēram, Cēsīs, kur vienās telpās ir koncertzāle un mūzikas skola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!