Foto: LETA

Kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska advokāti apsver iespēju atkārtoti vērsties Satversmes tiesā (ST); viņi uzskata, ka Satversmei neatbilst izdošanas līgums starp Latviju un ASV, pastāstīja Čalovska advokāts Matīss Šķiņķis no advokātu biroja "Borenius".

Jau izskanējis, ka ST jūnija sākumā pieņēma lēmumu par atteikšanos ierosināt lietu pēc Čalovska konstitucionālajām sūdzībām, sūdzības iesniedzējs bija apstrīdējis vairāku tādu normu konstitucionalitāti, kas regulē personas izdošanu ārvalstīm.

"Satversmes tiesas process vēl ir iespējams, visticamāk, mēs vērsīsimies atkārtoti Satversmes tiesā. Lēmumu, ar kuru pirmo reizi netika ierosināta lieta, mēs esam izvērtējuši, un diezgan būtiski mainījuši argumentāciju," norādīja Šķinķis.

Turklāt Čalovska advokātiem arī ir liela pārliecība, ka izdošanas līgums, kas noslēgts starp Latviju un ASV, neatbilst Satversmei.

Pēc Šķiņķa teiktā, tas neatbilst Satversmes 98.pantam, kas paredz to, ka Latvijas pilsoni nevar izdot ārvalstīm, izņemot Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos paredzētos gadījumus, ja ar izdošanu netiek pārkāptas Satversmē noteiktās cilvēka pamattiesības, kā arī 92.pantam, kas vēsta, ka ikviens var aizstāvēt savas tiesības un likumiskās intereses taisnīgā tiesā.

"Tāpēc, ja vērsīsimies atkārtoti Satversmes tiesā, tad arī apstrīdēsim šo līgumu," paskaidroja Šķiņķis.

Viņš arī norādīja, ka atbilstoši ST praksei, ja apstrīd līgumu, tad ir jāapstrīd arī likums, ar kuru ratificēts šis līgums. "Mums ir pilnīga pārliecība, ka līgums ir tas, kurš rada Čalovskim aizskārumu – gan tiesībām uz taisnīgu tiesu, gan arī Satversmes 98.panta aizskārumu, kas principā aizliedz Latvijas pilsoņu izdošanu uz ārvalstīm," sacīja advokāts.

Čalovski un citus hakerus ASV apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu "Gozi" inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Čalovskis bija lūdzis par antikonstitucionālu atzīt starp Latvijas un ASV valdību noslēgto līgumu par savstarpēju krimināli vajāto izdošanu un likumu, ar kuru šis līgums ratificēts. Tāpat viņš apstrīdēja atbilstību Satversmei vairākiem Kriminālprocesa likuma (KPL) pantiem.

Latvijas un ASV līgums paredz, ka valstis izdos viena otrai personas, ko lūguma iesniedzējas valsts iestādes ir apsūdzējušas vai notiesājušas par tāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par kuru pieļaujama izdošana.

Tieslietu ministrija lūgusi ASV Tieslietu departamentam sniegt garantijas, ka Čalovskim kriminālprocesa laikā tiks nodrošinātas cilvēktiesības un tādas kriminālprocesuālās tiesības kā tiesības uz taisnīgu tiesu, tostarp tiesības uz aizstāvību.

Uz šo vēstuli ASV Tieslietu departaments atbildēja, ka sola izdošanas gadījumā ievērot kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Čalovska cilvēktiesības un apstiprina, ka neiebildīs, ja Čalovskim būs vēlme izciest sodu Latvijā, nevis ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!