Foto: PantherMedia/Scanpix
Tieslietu ministrija (TM), kuras pārraudzībā darbojas Uzturlīdzekļu garantijas fonds (UGF), rosina nākamgad saglabāt esošos ierobežojumus uzturlīdzekļu izmaksai no UGF un tikai no 2017. gada tos maksāt pilnā apmērā.

Ņemot vērā Labklājības ministrijas iebildumus, valdība otrdien, 3. septembrī nolēma jautājumu par no UGF maksājamo uzturlīdzekļu apjomu skatīt kopā ar tā dēvēto demogrāfijas veicināšanas pasākumu paketi.

Atbilstoši TM piedāvājumam, 2014. gadā par bērniem, kuru tēvs vai māte nemaksā uzturlīdzekļus, no UGF maksājamo uzturlīdzekļu apmērs būtu 40 lati mēnesī par bērniem, kuri vēl nav sasnieguši septiņu gadu vecumu un 45 lati mēnesī par bērniem vecumā no septiņiem līdz astoņpadsmit gadiem.

Pret šo ierosinājumu iebilst labklājības ministre Ilze Viņķele, kura uzsver: "Ģimenes ar vienu apgādnieku ir visvairāk pakļautas nabadzības riskam."

Viņas ieskatā, no UGF maksājamo uzturlīdzekļu palielināšanai nepieciešamo finansējumu varētu atrast, atsakoties no nodoma nākamgad strauji celt minimālās "māmiņalgas" apmēru.

Viņķele atgādina, ka jau no šī gada minimālās "māmiņalgas" apmērs ir dubultots, tas ir, palielināts līdz 100 latiem mēnesī, bet tā dēvētā demogrāfijas veicināšanas pasākumu pakete to paredz 2014. gadā celt vēl par 40 latiem. Tādēļ, pēc Viņķeles  domām, būtu jāvērtē iespēja minimālo "māmiņalgu" celt pakāpeniskāk un tādējādi "ietaupīto" naudu novirzīt straujākai no UGF maksāto uzturlīdzekļu apjoma palielināšanai.

Plānots, ka tikai no 2017. gada UGF maksātais uzturlīdzekļu apjoms sasniegs Civillikumā noteikto, proti, tie būs 25 % no minimālās algas par bērniem līdz septiņu gadu vecumam un 30 % no minimālās algas par bērniem vecumā no septiņiem līdz astoņpadsmit gadiem.

Atbilstoši UGF apkopotajai statistikai, ik mēnesi no fonda tiek maksāti uzturlīdzekļi aptuveni 24 tūkstošiem bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!