Foto: Saeimas administrācija
Valdošajā koalīcijā ietilpstošā Reformu partija (RP) Eiropas Komisijas (EK) komisāra amata kandidātu vērtēšanā vēlas iesaistīt Saeimas Eiropas lietu komisiju.

"Vispiemērotākais EK komisāra izvirzīšanai Latvijā būtu regulējums, kurā tiktu nostiprināta pastāvošā tradīcija, ka valdības vadītājs izvirza komisāra amata pretendentu. Pēc tam Saeimas Eiropas lietu komisija iztaujā amata pretendentu un sniedz savas rekomendācijas. Savukārt EK komisāra amata pretendenta izvirzīšanu, iepazīstoties ar Saeimas Eiropas lietu komisijas viedokli, apstiprina Ministru Kabinets" RP priekšlikumu skaidro partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Zanda Kalniņa - Lukaševica, kas pati ir Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Viņa norāda, ka vairumā ES dalībvalstu EK komisāra amata kandidāta izvirzīšanas procesā parlamenta viedoklim ir tieši rekomendējošs raksturs. Līdzīga kārtība pastāvot, piemēram, Dānijā, Somijā, Zviedrijā un Igaunijā, kur eirokomisāra amata kandidātus izvirza premjers, apstiprina valdība, bet parlamenta iesaistei ir rekomendējošs raksturs.

"Delfi" jau vēstīja, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanu un jaunas EK veidošanas tuvums ir licis sarosīties Saeimas opozīcijai - Zaļo un zemnieku savienība rosina likumā noteikt, ka EK komisāra amata kandidāts ir jāapstiprina Saeimai, bet "Saskaņas centrs" mudinājis Valsts prezidentu Andri Bērziņu uzņemties komisāra kandidāta nosaukšanu.

Izmaiņas pastāvošajā eirokomisāra izvirzīšanas kārtībā atbalsta arī koalīcijā ietilpstošā RP un Nacionālā apvienība. Politologs Ivars Ījabs LNT raidījumam "TOP 10" paudis, ka tas liecina par vienotu vēršanos pret "Vienotību" un tās līderi, Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kura minēta kā iespējama kandidāte uz eirokomisāra amatu.


"Iezāģēt tiek mēģināts "Vienotībai", kas nozīmē, ka Solvitas Āboltiņas apstiprināšana šajā amatā ir zem samērā liela jautājuma. Lai gan tas tā arī varētu notikt. Vienīgi, teiksim, Āboltiņas kundzei tas prasīs dažus sirmus matus tad, kad viņai būs jāiet runāties ar visām Saeimas frakcijām tajā priekšvēlēšanu atmosfērā," sacīja Ījabs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!