Foto: LETA
Priekules novada dome varētu dot zaļo gaismu idejai par kažokzvēru fermas būvniecību Priekules novada Gramzdas pagastā. Vakar Priekules novada domes deputāti Tautsaimniecības un attīstības komitejas sēdē nolēmuši virzīt uz domes sēdi lēmumprojektu, kas ļaus sākt darbu pie fermas projektēšanas, informēja pašvaldības izpilddirektors Andris Razma.

Domes sēde, kurā plānots lemt par atbalstu šai iecerei, plānota 31. oktobrī. Kā akcentēja izpilddirektors, pagaidām uz domes sēdi tiek virzīts lēmumprojekts, kas ļaus būvniecības ierosinātājam sākt darbu pie tehniskā projekta izstrādes. Uzņēmumam "Livonijas lasis" pašvaldības būvvaldē būs jāsaņem plānošanas un arhitektūras uzdevums ar tehniskajiem noteikumiem, kas būvniecības ieceres autoram būs jāievēro. Tāpat no pašvaldības būs jāsaņem arī būvniecības saskaņojums.

Septembra beigās noslēdzās fermas būvniecības ieceres sabiedriskā apspriešana. Tās laikā saņemtas 113 iesnieguma veidlapas, kurās pausts atbalsts fermas būvniecības iecerei, bet 17 iesnieguma veidlapās minēti iebildumi pret šo ieceri. Vēl 9. septembrī ir saņemts kaimiņos plānotajai fermai dzīvojošās Olitas Biķes iesniegums novada domes priekšsēdētājai ar būvniecības ieceres noraidījumu, un to parakstījuši 116 iedzīvotāji.

Galvenie argumenti par labu fermas būvniecībai ir jaunas darba vietas un vairāk nodokļu ieņēmumu pašvaldības budžetā, savukārt ieceres pretinieki norādījuši uz potenciālo dabas piesārņojumu, smakām un kaitējumu, ko zemnieku saimniecībām var radīt no fermas izbēguši dzīvnieki.

Jau ziņots, ka uzņēmums "Livonijas lasis" iecerējis Priekules Gramzdas pagasta "Jasmīnos" būvēt kažokzvēru fermu. Uzņēmuma plānos ir sākotnēji iegādāties 1500 ūdeļu, informēja SIA "Livonijas lasis" finanšu direktors Ivo Bergmanis.

No iedzīvotājiem jau iepriekš esot izskanējuši iebildumi pret kažokzvēru fermas būvniecību. Kā arguments pret fermas būvniecību tiek minētas iespējamās smakas. "Smakas būtu daudz mazākas nekā no lopu kūts. Tās būtu jūtamas ne biežāk kā pāris reižu gadā, kad notiek mēslu izvešana," norādīja Bergmanis. Neesot arī pamata bažām par to, ka kažokzvēri varētu izbēgt un nokost kaimiņu mājputnus, jo teritorija būtu labi nožogota.

"Mēs neesam iespringuši - ja mums neļaus būvēt, tad neko darīt. Varbūt būvēsim Polijā vai Lietuvā," pieļāva Bergmanis, piebilstot, ka kaimiņu iebildes esot ne tik daudz argumentēti iebildumi kā "publiska veļas mazgāšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!