Foto: F64
Jūrmalas pilsētas domes pašvaldības SIA "Jūrmalas siltums" plāno vērienīgus pasākumus siltumenerģijas tarifa pazemināšanai un, lai to panāktu, iecerēts par kurināmo vairāk izmantot šķeldu, teikts Jūrmalas domes paziņojumā medijiem.

Pašvaldība atgādina, ka šogad "Jūrmalas siltums" jau panācis siltumenerģijas tarifa pazeminājumu par 7,3%.

Tas varējis notikt, racionāli un taupīgi izmantojot finanšu līdzekļus. Lai gūtu šādu rezultātu uzņēmumā, kura pamatkapitāls pilnībā pieder Jūrmalas pašvaldībai, tika veikta reorganizācija, samazinot darbinieku un līzingā ņemto mašīnu skaitu, kā arī uz ievērojami zemākām procentu likmēm pārkreditējot Valsts kases izsniegtos kredītus.

"Jūrmalnieki šo pasākumu rezultātu redz savos rēķinos, kur šoruden samazinājies maksājums par izmantoto siltumenerģiju dzīvokļu apkurei un karstā ūdens piegādei," atzīmēts paziņojumā presei.

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis (ZZS) atzīmē, ka Jūrmalas pašvaldība pieteikusies no Eiropas Savienības fondiem finansētā projektā.

Truksnis arī atzīmē, ka pieņemts kategorisks lēmums - "Jūrmalas siltums" darbība turpināma līdzšinējā statusā un "nevar būt runas par šī uzņēmuma privatizāciju nekādā formā un visas palaikam uzvirmojošās baumas šajā jautājumā ir nepamatotas".

Pašvaldība plāno nopietnas investīcijas siltumtīklu attīstībā. Tuvāko divu gadu laikā paredzēts uzbūvēt jaunu katlumāju ar biomasas (šķeldas) kurināmo.

Paredzams, ka to būvēs Slokā, Ventspils šosejā 26, kur jau vēsturiski atrodas ar siltuma ražošanu saistīts objekts. Jaunās katlumājas jauda būs līdz 12 megavatiem. Tiks veidotas arī jaunas siltumtrases un pilnveidota jau esošā siltumtrase, kas savieno šo vietu ar Kauguriem.

Pašlaik pašvaldība nolēmusi uzsākt detālplānojuma izstrādi, lai precizētu, kā objekts visracionālāk izvietojams un kā iekārtojama tā apkārtne. Projekts jau saņēmis Eiropas Savienības atbalstu līdzfinansējumam 50% apmērā, un tas tiks realizēts līdz 2015.gada septembrim.

SIA "Jūrmalas siltums" Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai ir iesniedzis projektu nākamajai, jau piektajai savas attīstības kārtai, lai varētu saņemt ES līdzfinansējumu Dubultu katlumājas rekonstrukcijai, uzstādot tajā biokurināmā (šķeldas) katlus ar piecu un trīs megavatu jaudu, kā arī savienojot siltumtrasi Jūras ielā ar Ormaņu ielas siltumtrasi.

Abu šo projektu realizāciju līdzfinansēs ES. Paredzēts, ka izmaksas atmaksāsies desmit gadu laikā un līdz 50% no iegūtās ekonomijas tiks novirzīts siltumenerģijas tarifa pazemināšanai galapatērētājiem - iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!