Foto: PantherMedia/Scanpix
Ādas vēža profilaksei veltītās kampaņas "Dzīvo ar veselu ādu" laikā vismaz 66 cilvēkiem atklāts ādas vēzis, informēja biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" pārstāve Inese Lukaševska.

Kā ziņots, kampaņa norisinājās no 12.septembra līdz 12.oktobrim ar mērķi vērst sabiedrības uzmanību uz savlaicīgu diagnostiku un ādas pārbaudi. Tās laikā iedzīvotājiem visā Latvijā bija pieejamas bezmaksas dermatologu konsultācijas un īpašs informatīvais tālrunis.

Pirmie kampaņas rezultāti liecina, ka dermatologu konsultācijas izmantojuši teju 1500 cilvēki. Diemžēl pārbaudēs konstatēti arī jauni saslimšanas gadījumi ar ādas vēzi.

Kā norāda "Dermatologi pret ādas vēzi" vadītājs Raimonds Karls, šobrīd zināms, ka no vairāk nekā 103 pacientiem, kuriem tikai vienā klīnikā tika veikts ādas skrīnings, atrastas 14 bazālo šūnu karcionamas un vēl 52 pacientiem konstatēts aktīniskās keratozes. "Gan aktīniskā keratoze, gan bazālo šūnu karcinoma pieder nepigmentētā tipa ādas vēzim, kas nozīmē, ka no 103 pacientiem ļaundabīgi veidojumi tika konstatēti vairāk kā 64%," skaidro dermatologs.

Lai samazinātu ādas vēža gadījumu skaitu, kampaņas īstenotāji ar rakstisku iesniegumu vērsušies Veselības ministrijā (VM), Ministru kabinetā, Veselības inspekcijā un citās institūcijās, vēršot to uzmanību uz satraucošo situāciju Latvijā un sniedzot savus piedāvājumus par veicamajām aktivitātēm dermatoonkoloģiskās situācijas uzlabošanā.

Atsaucoties uz iesniegumu, oktobra beigās VM paredzēta starpinstitūciju sanāksme, kurā tiks skatīts jautājums par saslimstības riskiem ar ādas vēzi un iespējām labot pašreizējo situāciju.

Kā ziņots, pērn Latvijā strauji palielinājies ar ādas vēzi saslimušo skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.
Dermatologi situāciju raksturo kā katastrofālu. Pērn Latvijā reģistrēti 1626 ādas vēža slimnieki, kas ir par 458 gadījumiem vairāk nekā vēl gadu iepriekš. Tiek lēsts, ka patiesais pacientu skaits, kuriem potenciāli var attīstīties ādas vēzis, varētu būt tuvu 50 000.

Nepigmentētais ādas vēzis pērn ierindojies stabilā pirmajā vietā starp visiem ļaundabīgā audzēja veidiem, apsteidzot pat tik izplatītas onkoloģiskās saslimstības kā krūts vēzis, plaušu vēzis un kolorektālais jeb zarnu vēzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!