Foto: tkjlv
Iestājoties tumšākam laikam, katru dienu uz ceļiem iet bojā vai smagas traumas gūst gājēji, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Pēdējās dienās šādu negadījumu skaits strauji pieaudzis, norādīja Vītola. Lielākoties negadījumi notikuši tieši diennakts tumšajā laikā un cietušajiem nav bijuši atstarotāji.

Turklāt šomēnes uz Latvijas ceļiem automašīnas notriekušas vismaz deviņus kājāmgājējus un velosipēdistus, kuri no gūtajām traumām gājuši bojā, liecina NMPD apkopotie dati.

Savukārt vairāki gājēji guvuši smagas politraumas, piemēram, Rīgā kāda 87 gadus veca sieviete guvusi smagu galvas traumu un kājas lūzumu, Zemgalē - 57 gadus veca sieviete nogādāta slimnīcā ar abu kāju lūzumiem un smadzeņu satricinājumu, bet divos gadījumos cietuši desmit un septiņus gadus veci bērni, kuri guvuši ķermeņa savainojumus.

Gājēju drošībai diennakts tumšajā laikā NMPD mediķi aicina pie apģērba vai somas piestiprināt gaismu atstarojošus elementus. Laikā, kad pat dienas gaišajā laikā ir miglains, lietains un pelēks, ieteicams izvēlēties košāku apģērbu vai kādu apģērba detaļu, kas var izcelt un padarīt gājēju pamanāmāku pelēkajās rudens dienās. Vecākiem īpaši uzmanīgi jāizvēlas apģērbs bērniem, lai atstarotāji būtu ne tikai iestrādāti jakās un mēteļos, bet arī piestiprināti pie mugursomām.

Pārvietojoties pa ceļiem, šosejām un to nomalēm, vēlams izmantot ne tikai atstarotājus, bet arī iedegtus kabatas lukturīšus, kas autovadītājiem ļauj gājēju pamanīt laicīgāk. Pa ceļa nomali vai braucamo daļu tumšā laikā pieļaujams pārvietoties tikai tad, ja citādi nav iespējams. Šādos gadījumos jāturas pēc iespējas tuvāk ceļa ārējai malai un jāiet pretī mašīnu braukšanas virzienam, kā arī obligāti jāpārliecinās, ka gājējs autovadītājiem ir pamanāms.

Tāpat mediķi aicina izvēlēties nevis taisnāko, bet drošāko ceļu un šķērsot ielu tikai tam paredzētās vietās - pie luksofora, gājēju pārejas u.c., bet, ja tas nav iespējams, vairakkārt jāpārliecinās, vai izvēlētais ceļš ir drošs.

Minētie noteikumi jāievēro ne tikai gājējiem, bet arī personām, kas brauc ar riteni, skeitbordu, skrituļslidām, skrejriteni un invalīdu ratiņiem, uzsver NMPD speciālisti.

Arī autovadītāji tiek aicināti respektēt kājāmgājējus un diennakts tumšajā laikā braukt uzmanīgāk, jo nereti mediķi saskaras ar cietušajiem, kas notriekti, šķērsojot gājēju pārejas. Piemēram, šogad kādu 50 gadus vecu sievieti automašīna notrieca uz gājēju pārejas un mediķi nogādāja cietušo slimnīcā ar smagu galvas traumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!