Foto: RIA Novosti/Scanpix
Neskaidrība par šaha lielmeistara un Krievijas disidenta lūgumu piešķirt viņam Latvijas pilsonību un neviennozīmīgā argumentācija, kāpēc tas Latvijai būtu vai nebūtu jādara trešdien raisīja asas diskusijas ne tikai Latvijas Televīzijas raidījumā “Sastrēgumstunda”, bet arī dinamisku viedokļu apmaiņu mikroblogošanas vietnē “Twitter”.

Politiķis Kārlis Šadurskis LTV sacīja, ka, viņaprāt, Kasparova reakcija bijusi tāda, kas prasa daudz sīkāku un nopietnāku sarunu.

Studijā esošie šahisti un citi interesenti pauda gan atbalstu, gan kritiku pilsonības piešķiršanas iniciatīvai.

Tāpat Kasparova lūgumu atsevišķi runātāji novērtēja kā amorālu, kā arī kritizēja stingras viņa nostājas trūkumu, sakot, ka viņš nav vēlējies nonākt Krievijas cietumā savu uzskatu dēļ.

Tika atzīmēts, ka Kasparovs ir pasaules mēroga pilsonis, bet politiķis Hosams Abu Meri atzīmēja, ka viņam būtiska bijusi emocionālā puse, brīdī, kad lūdzis piešķirt pilsonību, viņš beidzis akadēmiju, runājis latviski, viņam vajadzējis saņemt pilsonību, jo tas devis sajūtu, ka viņš pieder šai vietai un mīl šo vietu, kur dzīvo. "Paprasiet viņam, ko viņam nozīmē Latvija," skubināja Abu Meri, sakot, ka mīlestība pret valsti ir galvenā, lemjot par pilsonības piešķiršanu.

Deputāts Jānis Dombrava (VL/TB-LNNK) bija skeptisks, sakot, ka tā ir maziskuma pazīme - runāt par vienu personu, kas prasa Latvijas pilsonību, nevis par sistēmu kopumā. Viņš uzsvēra, ka iepriekš nepareizs lēmums piešķirs attiecībā uz Latvijas pilsonības piešķiršanas kārtību.

Ja cilvēkiem būtu dziļas emocionālas pieķeršanās, tad tās ir dārgums, atzina sociālantropoloģe Dagnija Beinerte. Viņa aicināja kopīgi meklēt risinājumus un sākotnēji piešķirt Kasparovam uzturēšanās atļauju, nevis pilsonību.

















Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!