Foto: LETA

Dievkalpojums Rīgas Domā piektdien pulcēja vairākus simtus cilvēku, tostarp valsts augstākās amatpersonas, garīdzniekus un diplomātiskā dienesta pārstāvjus, kuri vienojās kopējā aizlūgumā un pieminēja traģēdijā "Maxima" lielveikalā bojā gājušos un cietušos, portālu "Delfi" informēja aculiecinieki.

Rīgas doma mācītājs Elijs Godiņš atzina, ka klātesošie šeit pulcējušies, lai lūgtu no dieva spēku izturēt šīs dienas, apcerot savu tuvinieku un visu cilvēku ciešanas.

Viņš uzsvēra, ka pēc piedzīvotās traģēdijas ikvienam no mums ir svarīgi nepalikt dusmās un aizvainojumā, bet gan tās izdzīvot, lūgt spēku no Dieva, lai varētu izsāpēt šīs dienas, jo "sāpes ir milzīgas", taču nepieciešams tās pārvarēt, izdzīvot un iet uz priekšu.

Dievkalpojumā arī visu konfesiju garīdzniecības pārstāvji vienojās kopējās aizlūgšanās, aizlūgumus izsakot saskaņā ar savu tradīciju. Par cietušajiem un bojā gājušajiem aizlūdza Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vangs, Latvijas Baptistu draudžu savienības pārstāvis Edgars Mažis, Latvijas pareizticīgo baznīcas priesteris Nils Druvalskalns, kā arī Latvijas Romas katoļu un katoļu baznīcas priesteris Andris Kravalis.

Mažis aizlūdza tieši par ģimenēm, kas zaudējušas savus tuviniekus un pēc notikušā tajās iestājies tāds kā tukšums. Viņš aicināja cilvēkus arī ikdienā apzināties, cik būtiski ir mūsu līdzcilvēki un viņus novērtēt.

Vanags savā aizlūgumā lūdza piedošanu Dievam par to, ka Dievs mums devis tādu zemi, kurā nav ne taifūna ne zemestrīču, bet mēs ar bezatbildīgu attieksmi pret saviem pienākumiem pieļaujam šādas nelaimes. Vanags caur lūgšanu aicināja lūgt piedošanu par visām tām situācijām, kurās mēs izturamies bezatbildīgi un tā radām ciešanas mūsu līdzcilvēkiem.

Aculiecinieki vēsta, ka notikuma vietā ir pulcējušies daudzi jaunieši. Cilvēki nākuši ar ziediem un nav slēpuši savas emocijas.

Romas katoļu baznīcas Latvijā Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs izteicis visdziļāko līdzjūtību Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo ģimenēm un tuviniekiem, kā arī visiem cietušajiem, kuri atrodas slimnīcā, portāls "Delfi" uzzināja baznīcas informācijas centrā.

"Aicinu lūgt par traģēdijā bojā gājušajiem cilvēkiem un cietušajiem. Apliecinu garīgu tuvību un solidaritāti ar ģimenēm un tuviniekiem," aicinājis Stankevičs.

Svētdien, 24. novembrī, visās Romas Katoļu baznīcas arhidiecēzes draudzēs notiks aizlūgums par traģēdijas upuriem un cietušajiem.

Piektdien Rīga durvis vēruši arī vairāki luteriskie dievnami, kas parasti ikdienā ir slēgti.

Tāpat vairākas draudzes sociālajos tīklos paziņojušas, ka piektdien, plkst. 18, upuru piemiņai tiks skandēti baznīcu zvani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!