Foto: F64
Traģiskā negadījuma Zolitūdē, kad ceturtdienas pievakarē iebruka lielveikala "Maxima" jumts, iemesls varētu būt projekta konstrukcijas kļūdas, teica Latvijas Būvnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārcis Nikolājevs.

"Tā ir liela traģēdija, kur jārunā par konstrukcijas kļūdām," sacīja Nikolājevs.

Viņš norādīja, ka būvprojektu kompetences novērtējums ir ļoti svarīgs, līdz ar to skumji vērtējams fakts, ka nav bijusi iespēja novērtēt kļūdas "Maxima" veikala būvprojektā pirms projekta nodošanas ekspluatācijā.

Asociācijas vadītājs stāstīja, ka "Maxima" veikalam bija plānots veikt veikala jumta apzaļumošanu un vestas smiltis, lai arī jumts nebija attīrīts no samirkušās grants. Konstruējot veikalu, bija ņemts vērā vidējais nokrišņu daudzums Latvijā konkrētā laika posmā, taču šis nokrišņu daudzums nereti pārsniedz normu, līdz ar to jumtu nevar būvēt, balstoties uz šādu novērtējumu, klāstīja Nikolājevs.

"Šeit strādās eksperti, policija, tiks veikta kriminālizmeklēšana un tad arī būs zināmi precīzi notikušā cēloņi," sacīja Nikolājevs.

Viņš gan norādīja, ka notikušajā nevar vainot būvkompāniju "Re&Re", jo daudzus darbus veica apakšuzņēmēji. "Kāpēc likumdošana pieļauj, ka projektam var būt trīs apakšuzņēmēji, kas ir rupja kļūda," sacīja Nikolājevs, piebilstot, ka likumdošanu šajā jautājumā vajadzētu sakārtot, lai varētu prasīt atbildību no konkrēta uzņēmuma.

Nikolājevs teica, ka ārkārtas pārbaudes sabiedriskajās ēkās, ko plāno realizēt valdība, no būvnieku viedokļa vērtējams pozitīvi. "Mēs to vērtējam pozitīvi," sacīja Nikolājevs, piebilstot, ka jebkuras ekspertīzes un būvju tehniskās kārtības pārbaude nāk par labu drošībai.

Viņš teica, ka pastāv minimālas iespējas, ka līdzīga situācija varētu atkārtoties, jo veikals "Maxima" Zolitūdē nebija atsevišķa celtne, bet bija savienots ar dzīvojamo māju, līdz ar to konstrukciju izturībai bija papildus riski.

Latvijas Būvnieku asociācija ir biedrība būvniecības nozarē, kuras mērķi ir saskaņot un aizsargāt savu biedru intereses būvniecības nozares darba tirgū, ekonomikas jautājumos, attiecībās starp darba devējiem un darba ņēmējiem, kā arī attiecībās ar pasūtītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!