Foto: LETA
Nacionālās apvienības (NA) un "Saskaņas centra" (SC) attiecības Rīgas domē un Saeimā kļuvušas tuvākas. Tas satraucis "Vienotības" vadību, kas nu saredz problēmas jaunās valdības veidošanā, svētdien norāda raidījums "Nekā personīga".

Nesenajā budžeta balsojumā Rīgas dome noraidīja "Vienotības" priekšlikumus, toties atbalstīja Nacionālās apvienības piedāvājumu, kas bija pieticīgāks, jo priekšlikumu kopsumma nepārsniedza 350 000 latu.

NA panākusi piemiņas plāksnes Gunāram Astram un Eduardam Berklavam, divas jaunas atkarības speciālistu amata vietas un lielāki pabalsti simtgadniekiem, politiski represētajiem un jaunajiem vecākiem. Šie ierosinājumi jau bija iestrādāti domes kopējā piedāvājumā, ko NA bija panākuši aizkulišu sarunās ar mēru Nilu Ušakovu (SC).

"Pilnīgi visa frakcija, visi 12 deputāti mēs bijām pie Ušakova kunga, kur mēs pārrunājām, izstāstījām katrs savu aktualitāti katrs savu nepieciešamību," skaidro Nacionālās apvienības RD frakcijas vadītāja Baiba Broka.

Savukārt Ušakovs stāsta, ka Nacionālā apvienība ir vēlējusies pamazām iekļauties valdošajā koalīcijā un tās biedrs Aleksandrs Kiršteins prasījis kādu amatu domes komiteju vadībā, tomēr tālāku sadarbību esot pārtraukusi Zolitūdes traģēdija, pēc kuras "nacionāļi" pieslējušies "Vienotības" prasībām Ušakovam demisionēt, ziņo raidījums.

Raidījums arī atzīmē, ka Nacionālās apvienības un "Saskaņas" pēdējā laika sadarbība ir daudz plašāka, nekā izskatās no malas.

Nacionālās apvienības deputāti bieži atbalsta Saskaņas centra deputātu balsojumus Saeimā. Vēl pēdējā Saeimas sēdē abas partijas kopā nobalsoja pret mikrouzņēmumu nodokļu celšanu, pirms tam Nacionālā apvienība atbalstīja SC ierosinājumu noteikt, ka jaunietis ir cilvēks līdz 29 gadu vecumam. Un visbeidzot, izrādās, ka Ušakovs arī palīdzējis Raivim Dzintaram organizēt lāpu gājienu 18.novembrī.

"Bija arī priekšlikums no nacionāļiem, lai 11.novembrī Lāčplēša dienā, lai krastmala tiktu aiztaisīta ciet, lai cilvēki svecītes varētu nolikt, nu tā mierīgā gaisotnē. Pirmo reizi mēs to šogad izdarījām un tā nebija mana ideja, atnāca Nacionālās apvienības pārstāvji un nav nekādu problēmu," atzinis Ušakovs.

SC sadarbība ar NA satraukusi "Vienotības" vadību, kas te saredz problēmas valdības veidošanā.

"Šādu tendenci es redzu kā ļoti bīstamu, jo arī Broka ne vienā vien intervijā ir izteikusies, ka būtu pragmatiska Saskaņas centra politikas maiņa, ko mēs neredzam nekādā veidā šeit Saeimā. Ir arī šie dīvainie balsojumi, kas ne vienmēr ir sociāli balsojumi šeit Saeimā. Es negribētu šeit pārmest Nacionālajai apvienībai, ka viņa ir mainījusi kursu, bet katrā ziņā ļoti rūpīgi izvērtēt šādas sadarbības un vai aiz šī nav Krievijas politika pret šādām valstīm, nerēķināties ar līdzvērtīgiem partneriem, vai aiz kādiem ekonomiskiem momentiem netiek prasīta kāda politiska piekāpšanās," citēta Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!