Foto: LETA
Autovadītājiem, kas būs saņēmuši astoņus pārkāpumu punktus, būs jādodas uz nodarbībām pie psihologa, kas punktu skaitu samazinās par diviem, bet, ja tas netiks darīts, tad to skaits pieaugs par diviem.

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumos, tostarp jauna agresīvo autovadītāju braukšanas uzlabošanas veida ieviešanu, proti, uzvedības korekcijas grupu nodarbības, informē Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds.

Ceļu satiksmes drošības departamenta (CSDD) pārstāve Agnese Korbe "Delfi" skaidroja: maksu par šīm nodarbībām būs jāsedz pašam agresīvajam braucējam. Savukārt šāda pakalpojumu cena pie dažādiem speciālistiem atšķiras - līdzīgi kā tas ir, piemēram, attiecībā uz medicīnisko izziņu vai autoskolu kursiem.

Noteikumos iekļauta arī jauna norma, kas paredz iespēju brīvprātīgi apmeklēt ceļu satiksmes un drošas transportlīdzekļu vadīšanas kursus, kas ļaus dzēst divus soda punktus. Savukārt, sasniedzot astoņu punktu atzīmi, tāpat kā līdz šim, vadītājam tiks izsūtīts paziņojums par pienākumu obligāti apmeklēt kursus vai doties uz jaunieviestajām apmācībām pie psihologa.

Vēl noteikumu grozījumos ir paredzēti punkti par pārkāpumiem, par kuriem līdz šim tie netika piešķirti. Proti, par braukšanu ar transportlīdzekli, kura stikli pārklāti ar pārklājumu, kas neatbilst normatīvo aktu prasībām tiks piešķirts viens punkts. Par transportlīdzekļa izmantošanu satiksmē, kuram nav veikta OCTA, tiks piešķirti divi punkti, līdzīgi kā par braukšanu bez transportlīdzekļa tehniskās apskates.

Pārkāpumu uzskaites sistēmā Latvijā darbojas kopš 2004.gada un pēdējās izmaiņas noteikumos veiktas 2009.gadā. Ministrija uzsver, ka šīs sistēmas mērķis ir nodalīt ļaunprātīgos un regulāros ceļu satiksmes noteikumu pārkāpējus no tiem, kas brauc saskaņā ar noteikumiem un tos pārkāpj salīdzinoši reti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!