Foto: DELFI
Lai piedalītos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanos pasākumos,Latviju darba vizītē piektdien apmeklēs Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kaimiņvalsts parlamenta priekšsēdētāja Loreta Graužiniene un Zviedrijas Karalistes parlamenta priekšsēdētājs Pērs Vesterbergs.

Valsts prezidents Andris Bērziņš Lietuvas prezidenti plkst.14 sagaidīs Melngalvju namā, kur notiks abu prezidentu kopīgā fotografēšanās.

Plkst.16.30 Bērziņš un Grībauskaite noliks ziedus Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņai. Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas godināšanu šīs vizītes laikā ierosināja Lietuvas prezidente. Vakarā prezidents un Lietuvas prezidente apmeklēs operu "Rienci. Triumfs un sakāve". Bērziņš operā sacīs uzrunu "Rīga - 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta" atklāšanas pasākumā.

Plkst.17 plānota Vesterberga un Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas tikšanās Saeimas namā.

Savukārt plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā Latvijas un Zviedrijas parlamentu vadītājiem pievienosies Graužiniene, un amatpersonas apmeklēs „Rienci.Triumfs un sakāve" pirmizrādi.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšana risināsies no 17.janvāra līdz 19.janvārim. Savu dalību pieteikuši daudzi ārvalstu viesi no visas pasaules.

Savu dalību "Rīgas 2014" atklāšanas pasākumos iepriekš apstiprinājuši Igaunijas parlamenta spīkere Erna Ergma, Zviedrijas kultūras ministre Lēna Adelsone Liljerote un Luksemburgas premjerministrs Ksavjē Betels, kā arī Irānas viceprezidents un Irānas kultūras mantojuma un tūrisma organizācijas vadītājs Mohammeds Ali Nadžafi.

Kultūras galvaspilsētas atklāšanā Rīgā būs arī Eiropas Savienības (ES) izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes komisāre Andrula Vasiliu, ES attīstības un humanitārās palīdzības komisārs Andris Piebalgs.

"Rīgas 2014" atklāšanas pasākumus apmeklēs arī daudzu ārvalstu pilsētu vadītāji un pilsētu delegācijas.

Kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumus Rīgā apmeklēs arī kultūras ekspertu pārstāvji - bijušo, esošo un topošo Eiropas kultūras galvaspilsētu rīkotāji.

No 17.janvāra līdz 19.janvārim notiks daudzveidīgi Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumi, ar kuriem tiks aizsākta plaša programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!