Foto: Reuters/Scanpix
Latvija, iespējams, ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā (ES), kurā līdz šim nav konstatēti terorisma finansēšanas gadījumi, trešdien Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atzina prokuratūras pārraudzībā esošā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns.

Kopš 2001.gada 11.septembra terora aktiem ASV Burkāna vadītā iestāde ir izveidojusi terorisma finansēšanas novēršanas sistēmu, kuras pamatā ir normatīvā bāze, metodiskie materiāli un kontaktpersonu tīkls. Dienests nodarbojas ar teroristu un to atbalstītāju sarakstu apstrādi, apkopošanu konsolidētajos sarakstos, to izsūtīšanu un citiem pasākumiem.

Atbildīgās iestādes pagājušā gadā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestā iesniegušas 51 ziņojumu par 58 darījumiem. 2012.gadā iestādes 79 reizes ziņojušas par iespējamiem terorisma finansēšanas gadījumiem.

"Kopš tā laika (2001.gada) tiek veidoti meklēto teroristu un viņu līdzdalībnieku saraksti. Mēs šādus sarakstus saņemam no atsevišķām valstīm - Spānijas, Lielbritānijas, Itālijas, ASV vai arī no starptautiskām organizācijām.

Mēs šos sarakstus konsolidējam un izsūtām visiem likuma subjektiem un uzraudzības institūcijām. Viņu uzdevums ir pārbaudīt, vai starp esošajiem vai jaunajiem klientiem nav personas, kas ir šajā sarakstā. Kopš 2001.gada dienests šādus sarakstus izsūtījis 121 reizi, bet pērn 11 reizes. Kad bankām ir aizdomas, ka kāds no klientiem pēc personas datiem ir ļoti līdzīgs meklētajam, tad banka ziņo dienestam, lai tas pārbaudītu, vai šī persona neatrodas sarakstā," skaidroja Burkāns.

"Jāsaka, ka kopš 2001.gada neviena reāla terorisma finansēšanas gadījuma Latvijā nav bijis, un mēs esam, manuprāt, viena no vai pat vienīgā valsts ES, kurā līdz šim tādu gadījumu nav bijis," uzsvēra Burkāns un pēc paražas vairākkārt uzsita dūri uz galda.

Burkāna vadītā iestāde arī pēdējos gados ir pievērsusi uzmanību tām personām, kuras Imigrācijas likumā noteiktajā kārtībā apmaiņā pret investīcijām ir pieprasījušas uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Dienests pievēršot uzmanību ne tikai ģimenes galvai, bet arī radiniekiem, kas ieceļo Latvijā. Pagājušā gadā no Drošības policijas tika saņemts 1821 ziņojums kopumā par 3274 fiziskajām un 388 juridiskajām personām. Pārbaudot ziņojumus, dienests netika konstatējis noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas gadījumus.
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests ir speciāli izveidota valsts institūcija, kas darbojas prokuratūras pārraudzībā un likumā noteiktajā kārtībā saņem, apstrādā un analizē ziņojumus par neparastiem un aizdomīgiem finanšu darījumiem, kā arī nodod šo informāciju kontroles, pirmstiesas izmeklēšanas un tiesu iestādēm, kā arī prokuratūrai.

Dienesta darbības mērķis ir mazināt iespēju izmantot Latvijas finanšu sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!