Foto: F64

Lēmumu piekrist vai nepiekrist Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietnieka Mārtiņa Šica atbrīvošanai no amata Latvijas ārstniecības un aprūpes darbinieku arodsavienība pieņems līdz 14.martam.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja arodsavienības vadītāja Daina Brūvele, jautājums tiks skatīts vairākās valdes sēdēs, piesaistot arī juristu. Informāciju no NMPD par lēmumu uzteikt Šicam darbu, kā arī lūgumu saskaņot atlaišanu arodsavienība saņēmusi trešdien, 6.martā. Atbilstoši likumam arodsavienībai jāsniedz atbilde septiņu darba dienu laikā.

Jau vēstīts, ka NMPD ir noslēdzis dienesta pārbaudi par vēl nepārbaudītas informācijas noplūdi saistībā ar Zolitūdes traģēdijā izdzīvojušajiem un slimnīcās nogādātajiem pacientiem, kā arī vēl neatpazītiem bojāgājušajiem. Pamatojoties uz pārbaudes atzinumu, kā arī iekšējā audita laikā konstatēto, pieņemts lēmums izbeigt darba tiesiskās attiecības ar Šicu, aģentūru LETA informēja NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Šics pagaidām turpinās pildīt NMPD direktora vietnieka pienākumus, jo viņa atlaišana ir jāsaskaņo ar Latvijas ārstniecības un aprūpes darbinieku arodbiedrību.

Dienesta pārbaudē par Zolitūdes traģēdijā izdzīvojušo pacientu un neatpazītu bojāgājušo datu nodošanu trešajām pusēm NMPD komisija konstatējusi, ka Šics no sava darba e-pasta vairākkārt trešajām pusēm nosūtījis dienesta iekšējai lietošanai un darba vajadzībām veidotu informāciju. Tajā skaitā bijuši arī slimnīcās nogādāto pacientu vārdi, uzvārdi, personas kodi, diagnozes un hospitalizācijas vietas. Tā ir informācija, ko aizsargā Fizisko personu datu aizsardzības likums un Pacientu tiesību likums.

Komisija arī secinājusi, ka Šics ir maldinājis sabiedrību, sākotnēji masu medijos noliedzot informāciju, ka trešajām pusēm būtu nodevis sensitīvus datu - informāciju par Zolitūdes traģēdijā izdzīvojušiem pacientiem.

Tāpat komisija atzinusi, ka nav tiesiski pamatota minētās informācijas nodošana trešajām pusēm, kuru profesionālā darbība nav saistīta ar darbu valsts un pašvaldību institūcijās vai kuras nav pilnvarotas valsts un pašvaldību institūciju vārdā pieprasīt un apstrādāt fizisko personu datus.

Arī iekšējā auditā, kas veikts, lai izvērtētu NMPD darbu Zolitūdes traģēdijas laikā, konstatēti nozīmīgi pārkāpumi Šica amata pienākumu izpildē. NMPD cita starpā veica iekšējo auditu par katastrofu medicīnas plānošanu un valsts medicīnisko resursu un rezervju uzturēšanu.

Kā skaidro Bukša, audita laikā konstatēti nozīmīgi pārkāpumi Šica amata pienākumu izpildē, kas būtiski ietekmē visa NMPD gatavību un rīcību ārkārtas situācijās, tajā skaitā nepilnīgi veikti amata pienākumi saistībā ar slepenības režīma nodrošināšanu darbā ar valsts noslēpuma objektiem un NATO un Eiropas Savienības (ES) klasificēto informāciju. Šics esot sniedzis nepatiesu informāciju saistībā ar speciālajām atļaujām darbam ar NATO un ES klasificēto informāciju. Tāpat divu gadu laikā vairākkārt pārcelti termiņi, nespējot izstrādāt plānotās procedūras un algoritmus NMPD rīcībai ārkārtas situāciju draudu gadījumos un ārkārtas situācijās, kā arī pieļauti citi pārkāpumi.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!