Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērtē juridiskos aspektus par to, kā izpildāms tiesas spriedums par Jutas Strīķes atjaunošanu amatā, piektdien preses konferencē teica KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Strīķes darba vieta ir aprīkota ar datortehniku. KNAB noteicis, ka patlaban viņa var veikt darbus, kas nav saistīti ar valsts noslēpumu. Vienlaicīgi KNAB joprojām precizē pilntiesīgu pienākumu apjomu Strīķei.

Kā uzsvēra Jurča, KNAB vēl vērtē, kā iespējams īstenot spriedumu, nepārkāpjot citu likumu normas.

No pagaidām pieejamā saīsinātā sprieduma nekādā veidā neesot secināms, kas ir bijis par pamatu KNAB uzteikuma atzīšanai par spēkā neesošu. Biroja ieskatā, nav pietiekamas informācijas, lai varētu pilnībā realizēt tiesas nolēmumu nekavējoties Strīķi atjaunot darbā, tāpēc KNAB turpina pētīt juridiskas dabas jautājumus, kas saistīti ar spriedumu.

Tiesas izspriešanas laikā pamatā tika analizēts uzteikums Strīķei, un tiesa vairākkārt esot norādījusi, ka Strīķes darba novērtējums vērtēts netikšot, sacīja Jurča. Tādējādi KNAB tika atdoti atpakaļ pierādījumi, kas bijuši apkopoti trīs mapēs vairāk kā 600 lapaspušu biezumā. No tā KNAB secinājis, ka faktiski Strīķes novērtēšanas process un tā rezultāts nav vērtēts.

Par pamatu KNAB nelabvēlīgam spriedumam bijis prokurores arguments, ka Strīķes novērtējums bijis neatbilstošs likumam. Šodien KNAB vērsies tiesā ar lūgumu iepazīties ar lietas materiālos pausto prokurores viedokli. Taču šodien prasītā informācija nav saņemta, jo tā nebija pieejama rakstiskā formā. Tiesa audio ierakstu KNAB solījusi piešķirt pirmdien, 14.aprīlī.

Jurča norādīja, ka patlaban veidojas "interesanta tiesiskā situācija" - no vienas puses tiesa ir atcēlusi uzteikumu Strīķei ar konkrētu rīkojumu, taču šis rīkojums ir pamatots ar novērtēšanas rezultātiem. Jurča to sauc par "juridisku kāzusu", kurā ir divi dokumenti, kurus tiesai būtu bijis jāskata kopsakarā. Taču tā vietā tiesa esot skatījusi tikai uzteikumu, skaidri liekot saprast, ka novērtēšana pēc būtības skatīta netiks.

"Juridiskā neskaidrība" patlaban birojam rada bažas un, pilntiesīgi pildot spriedumā noteikto, KNAB varētu pārkāpt citas likuma normas, sacīja Jurča. Kā normas Jurča minēja pielaidi valsts noslēpumam, kā arī likuma normas, kas regulē valsts amatpersonu darbību. Novērtējums, kurš, iespējams, nav atcelts, norāda, ka Stīķes darbība ir bijusi neatbilstoša likuma prasībām un neatbilstoša ieņemamajam amatam, tāpēc pastāvot bažas par sprieduma izpildāmību tādā formā, kādā tas uzdots, žurnālistiem teica Jurča.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa vakar atcēla KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata. Pēc tiesas sēdes Strīķe žurnālistiem norādīja, ka būs darbā tiesas norādītajā laikā.

Pilnais tiesas spriedums būs pieejams 24.aprīlī.

Lieta līdz tiesai nonāca pēc tam, kad Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei, bet šoreiz valdības vadība strīdā neiejaucās un Streļčenoka rīkojumu neatcēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!