Foto: LETA

Izdarot savu izvēli Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, iedzīvotāji nereti ar vēlēšanu iecirkņa pārstāvjiem konsultējušies par to cik, un kāda veida krustiņus ievilkt vēlēšanu zīmē.

Rīgas 108.vēlēšanu iecirkņa vadītājs Ainārs Judeiks pastāstīja, ka pie iecirkņa darbiniekiem iepriekšējās balsošanas dienās vērsušies iedzīvotāji, prasot izstāstīt, vai šajās vēlēšanās drīkst ievilkt tikai vienu krustiņu pretī attiecīgajam kandidātam, un dažs bijis izbrīnīts, ka var likt vairākus plusiņus - cik kandidātiem vien vēlas. Tāpat daži konsultējušies, kāda veida plusiņš jāliek.

Gan iepriekšējās balsošanas dienās, gan arī šodien pirmajā pusstundā īpašu starpgadījumu nav bijis - pārsvarā iedzīvotāji vēlas, lai izskaidro balsošanas procedūru. Tomēr vakar, 23.maijā, fiksēti divi gadījumi, kad mēģināts nobalsot ar nederīgām pasēm. Kā uzsvēra Judeiks šādi gadījumi ir kā modrības pārbaudīšana iecirkņa darbiniekiem.

Gan šodien, vēlēšanu dienā, gan arī iepriekšējās nobalsošanas dienās uz iecirkni devušies pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki. Kopumā iepriekšējā balsošanā aktivitāte šajā iecirknī bijusi 12%, blakus esošajā 109.iecirknī - 13%. Kopumā abos iecirkņos reģistrēti vairāk nekā 5000 balsotāju, pastāstīja iecirkņa vadītājs, prognozējot, ka aktivitāte šajās EP vēlēšanās nebūs liela.

Šodien pirms iecirkņa atvēršanas pie durvīm gaidīja trīs pensijas vecuma iedzīvotāji, un arī pirmajā pusstundā nebija novērojama liela vēlētāju plūsma. Visbiežāk balsotāji uz iecirkni devās pa vienam, vien pēc tam, iznākot no tā ārā daži pastāvēja un vēl aprunājās savā starpā.

Visaktīvākie pirmajā pusstundā bija tieši vecāka gadagājuma cilvēki. Kāds balsotājs pastāstīja, ka vēlēšanās piedalās, jo tas ir viņa pilsoņa pienākums, savukārt tik agrā rīta stundā to dara, lai var doties prom no Rīgas.

Arī vēlēšanu iecirkņa vadītājs atzina, ka šoreiz vēlēšanas ir ļoti mierīgas, jo parasti uz iecirkņa atvēršanas laiku pie durvīm drūzmējas vismaz 15 cilvēki. Iespējams, ka šoreiz zemās aktivitātes iemesls ir gan karstais un vasarīgais laiks, gan arī tas, ka priekšvēlēšanu aģitācija nav tik aktīva kā citās vēlēšanās.

Kā ziņots, šodien Latvijā notiek EP vēlēšanas. 952 vēlēšanu iecirkņi visā Latvijā būs atvērti līdz plkst.20.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!