Foto: LETA
Spītējot lietum, sestdien, 14. jūnijā, godināt komunistiskā genocīda upuru piemiņu, noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa, bija ieradušies vairāki simti cilvēku.

Ziedu nolikšanā piedalījās arī valsts augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Ministru prezidente Laimdota Straujuma, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Saeimas deputāti.

Prezidents, uzrunājot pie Brīvības pieminekļa sanākušos ļaudis, kas bija ieradušies pieminēt vairāk nekā 15 tūkstošus cilvēku, kas tika izsūtīti no Latvijas 1941. gada jūnijā, raksturojot Staļina režīma īstenoto deportāciju sacīja: " Tā bija varmācīga rīcība, kas balstījās ideoloģiskā apsēstībā, kad cilvēka cieņas jēdziens bija zaudējis jebkādu nozīmi".

" Ikreiz, stāvot šeit - Brīvības pieminekļa pakājē un, pieminot mūsu tautiešus, kas cietuši no totalitārām varām, savās domās un lūgšanās mēs vēlamies tikai vienu: lai nekas tam līdzīgs vairs nekad nevarētu atkārtoties!" sacīja Bērziņš.

Jau vēstīts, ka sestdien visā Latvijā notiek dažādi 1941. gada deportāciju upuru piemiņai veltīti pasākumi. Litenē, kur komunistiskā genocīda upurus pieminēja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo Bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, piemiņas pasākumos piedalījušies aptuveni 500 cilvēku. 1941. gadā no Litenes un aptuveni desmit kilometrus attālās Ostroviešu nometnes tika deportēti vismaz 430 latviešu virsnieki, atgādina Aizsardzības ministrija. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!