Piedāvāju mēģināt kopā saprast somu karavīru solidaritātes fenomenu. Tieši šis fakts bija par iemeslu Somijas uzvarai pār Staļinistu karaspēku. Baismu spēku ,kurai nespēja pretoties ne Baltijas valstis, ne arī daļa pēckara Eiropas.

Te jāņem vērā daudzi faktori. Lielu lomu šajā jautājumā nospēlēja valstiskuma apziņa. Somiem bija piešķirta autonomija jau no 1809.gada.

Viņiem bija sava pašvaldība, nauda un parlaments. Somiem bija attīstīts privātīpašuma faktors. Vēsturiski somi bija norūdīti cīņā pret ārējo ienaidnieku.

Neapšaubāmi, zināma loma bija tam, ka Somijā vēlāk ienāca kristietība un tā nekad neguva tik zvērisku varu kā inkvizīciju pārņemtajās valstīs. Pēc 1918.gada Luteriski evanģēliskā un Pareizticīgās baznīcas apvienojās svētku svinēšanas jautājumā. Reliģija kalpoja kā apvienojošs un valsti stiprinošs faktors.

Arī šodien Somijas baznīcas strauji piemērojas zinātnes, medicīnas un likuma prasībām. Tas mirstošai reliģijai ļauj uzņemties humānās un seno teiksmu un tradīciju funkcijas. Tas vieno.

Lielu mācību Somijas politiķi ieguva no 1917.līdz 1918.gadam pilsoņu kara iemesliem. Līdz pat šodienai valsts cenšas nepalielināt plaisu starp bagāto un galēji nabadzīgo slāni. Ir izvedots spēcīgs vidusslānis, kas nepieļauj rasties situācijai, kas draud raisīt revolūcijas.

Tomēr liela loma bija un ir joprojām Somijas armijas faktoram. Somijas armijas kodols - jēgeri - bija kaujās norūdīti jau pirmā pasaules kara laikā. Somiem izdevās šo kodolu saglabāt savai valstij un pilnveidot arī šodien.

Somu armija nepieļāva noziedzīgās morāles ieplūšanai savā armijā,kā tas notika PSRS armijā Hruščova un Brežņeva laikā.

Somi šodienas armijā ir izstrādājuši tādas audzināšanas metodes,kas attīsta sacensības garu, bet kas nestāv augstāk par solidaritātes faktoru.

Spilgts piemērs ir Haminas pilsētas Rezerves virsnieku skolas - RUK audzēkņu uzvedība. Viņu virsnieku audzināšanas metodes kopā ar vēsturiski izveidoto un ģenētiski nostiprināto signālu ir panākuši gandrīz neiespējamo.

Vīrieši, kuriem visā pasaulē ģenetiski ir ieprogramēta dižošanās, nežēlība un tieksme pakļaut, pazemot un pat nogalināt vājāko, pārvēršas par kolektīvu, kas ir orientēts uz savu biedru glābšanu un kopīgu uzdevuma izpildi.

Pie tam tā nav maza specvienība, kuras uzdevums ir izpildīt uzdevumu par katru cenu. Tā ir masa, vairāk nekā septiņsimt cilvēku apmērā. Šī masa divas reizes gadā spilgti demonstrē Somu armijas kopības un spēka triumfu.

Vispilgtāk tas izpaužas Kirkojervi (Baznīcas ezera) maratona laikā. Uzdevumu padara smagāku vairāki noteikumi. Maršruti jāievēro saskaņā ar karti.

Tāpēc kartvežus biedri atbrīvo no visiem smagumiem, lai viņu smadzenes varētu strādāt ātri un precīzi. Galapunktā jānonāk pēc iespējas ātrāk, taču vienīgi pilnā sastāvā.

Katram karavīram jānomāc signāls "Es varu" un jāpārvērš to signālā "Mēs varam". Tas nav viegli.To panāk ar speciāliem vingrinājumiem desmit dienesta mēnešu laikā. Novēroju, ka tiek pieņemti visi mēri, lai šie karavīru sporta svētki noritētu sekmīgi.

Sacensības nekad nenotiek pirmdienās un uzreiz pāc svētkiem, proti, šajā gadījumā - pēc Jāņiem. Medicīniskais nodrošinājums ir gan pašu komandu sastāvā, gan starta - finiša vietā. Visi karavīri ir aprīkoti ar dzeramā ūdens maisiņa - trubiņas sistēmu.

Galapunktā karavīriem tiek atgādināts par šķidruma uzņemšanas nepieciešamību. Kannas ar dzērieniem stāv finiša vietā. Dežūrējošie sanitāri tūlīt, jau būdami ierindā, apskata visus krosa dalībniekus uz pārkaršanas un dehidratācijas pazīmēm. Visi karavīriem mugurā ir drošības vestes.

Daudzi pasaules mēroga fotogrāfi maksātu lielu naudu, lai varētu fotogrāfēt šo emocionāli spilgto militāro krossu. To neatļauj vispārpieņemtās nostādnes.

Ir jāzina vieta un laiks, taču tie netiek sevišķi izpausti. "Delfi lasītājiem ir dota ekskluzīva iespēja redzēt to, kkas ļoti daudziem ir liegts. Priecāsimies kopā ar somu karavīriem un ņemsim no viņiem piemēru. Tas paliek atmiņā dalībniekiem un skatītājiem uz visu mūžu. Tikai dažiem rezervistiem ir dotas tiesības to mēģināt atkārtot.

Mūsu karavīri ne ģenētiski, ne fiziski nav sliktāki par somu karavīriem. Vajadzīga tikai politiķu sapratne, ka OMD armija vieno tautu un rada spēcīgus priekšnoteikumus demokrātijai,kopībai un brīvībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!