Foto: DELFI Aculiecinieks
Valsts kontrole uzsākusi revīziju "Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanas atbilstība plānotajiem mērķiem un tiesību aktu prasībām", lai pārliecinātos, vai pašvaldības ir nodrošinājušas, ka atkritumu apsaimniekošanas maksā ir iekļautas tikai pamatotas izmaksas, informēja VK pārstāve Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Tāpat VK mērķis ir pārbaudīt, vai pašvaldības un Valsts vides dienests nodrošina, ka tiek ievērotas vides aizsardzības prasības, tajā skaitā arī dalīta atkritumu savākšana.

Valsts kontrole norāda, ka tās darbu atvieglotu iedzīvotāju informācija par dažādiem jautājumiem, piemēram, sniedzot informāciju par to, vai saņemtajos rēķinos maksa par atkritumu apsaimniekošanu ir norādīta kubikmetros vai kā maksa par vienu iedzīvotāju un vai rēķinā norādītā atkritumu apsaimniekošanas maksa atbilst pašvaldības apstiprinātajai maksai par atkritumu apsaimniekošanu.

Tāpat VK interesē, vai iedzīvotāji ir apmierināti ar atkritumu izvešanas biežumu un vai klientiem ir tikušas piemērotas līgumā par atkritumu apsaimniekošanu noteiktās soda naudas. VK arī vēlas zināt, vai pašvaldības teritorijā ir nodrošināta iespēja šķirot atkritumus, tostarp arī bioloģiski noārdāmos atkritumus, un vai iedzīvotāji šo iespēju arī izmanto.

Atbildes vēlams sniegt par situāciju laika posmā no 2012.gada. Atbildot uz jautājumiem, lūgts arī norādīt konkrētu pašvaldību, kurā respondents dzīvo. VK aicina šo informāciju par nepilnībām sūtīt uz e-pastu "ceturtais@lrvk.gov.lv". VK uzsver, ka iegūtā informācija ir konfidenciāla un netiks izpausta citām personām, kā arī tiks izmantota tikai apkopotā veidā, nenorādot iedzīvotāja vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīves vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!