Foto: LETA

Valsts asinsdonoru centrs (VAC) aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ziedot vairāku grupu asinis, jo centrā īpaši trūkst O, A un B rēzus negatīvas un O rēzus pozitīvas asins grupas asiņu, informēja VAC preses sekretāre Zane Mistre.

VAC mainījis savu darba laiku un turpmāk donorus gaidīs jau no plkst. 8 (pirmdien, ceturtdien: no plkst. 8 līdz 19, otrdien, trešdien: no plkst. 8 līdz 17, piektdienās: no plkst. 8 līdz 15).

Tāpat šonedēļ VAC palielinājis arī izbraukumu skaitu.

VAC arī atgādina, ka centrs atsācis plazmas donoru pieņemšanu, tāpēc arī plazmas donori tiek aicināti atsaukties lūgumam nodot plazmu iepriekš piesakoties pa tālruni 80000003. No donoru nodotās plazmas tiek ražoti ārstniecībā neaizvietojami medikamenti.

VAC atgādina, ka vesels cilvēks var ziedot asinis četras līdz piecas reizes gadā, ievērojot divu mēnešu intervālu starp asins nodošanas reizēm. Vienā asins nodošanas reizē donors ziedo 450 mililitrus asiņu. Tas nav kaitīgi vesela cilvēka veselībai, jo asinis organismā nemitīgi atjaunojas, turklāt donori retāk slimo ar hroniskām slimībām.

Lai nodotu asinis, donoram jābūt veselam un vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Donors nedrīkst svērt mazāk par 50 kilogramiem. Donoram pirms asins došanas jāatpūšas, tāpēc nav vēlams nodot asinis pēc nakts maiņas, saspringta darba vai liela emocionāla pārdzīvojuma. Tāpat pirms procedūras nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu.

VAC speciālisti otrdien, 22.jūlijā, dosies uz Ķekavas kultūras namu, kur iedzīvotāji asinis varēs nodot no plkst. 10 līdz 14, trešdien, 23.jūlijā VAC būs pieejams Tukuma novada Jaunmoku pilī no plkst. 10 līdz 14, ceturtdien, 24.jūlijā VAC speciālisti būs pieejami Limbažu kultūras namā no plkst. 10 līdz 14, bet piektdien, 25.jūlijā, P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Rīgā, no plkst. 10 līdz 14.

Specializētais autobuss pirmdien, 21.jūlijā, no plkst. 10 līdz 15 būs pieejams Rīgā pie Dailes teātra, otrdien, 22.jūlijā tas dosies izbraukumā uz Novikontas Jūras koledžu, kur būs pieejams no plkst. 10 līdz 14, trešdien, 23.jūlijā, tas būs pieejams laukumā pie Brīvības pieminekļa no plkst. 10 līdz 14, ceturtdien, 24.jūlijā, pie AS „BTA apdrošināšana” no plkst. 10 līdz 14, bet piektdien, 25.jūlijā pie LR Satiksmes ministrijas no plkst. 11 līdz 15. Sestdien, 26.jūlijā, tas būs pieejams Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā no plkst. 10 līdz 14.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!