Foto: Reuters/Scanpix

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) aicina lauksaimniekus un medniekus cieši sadarboties ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) Āfrikas cūku mēra (ĀCM) apkarošanā, informē Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Kaspars Funts.

"Es vēlreiz aicinu lauksaimniekus, medniekus un citus iedzīvotājus cieši sadarboties ar PVD un izpildīt tā norādījumus un ieteikumus, jo tikai savstarpēja operatīva informācijas apmaiņas un visu nepieciešamo biodrošības pasākumu ievērošana var dot rezultātu šīs bīstamās infekcijas slimības ierobežošanā," sacīja Dūklavs.

Tā kā viens no ĀCM izplatības ceļiem ir lopbarība, ministrs aicināja cūkkopjus pievērst uzmanību lopbarības graudu un citu lopbarības veidu iegādei un izbarošanai. Savukārt medniekiem, kuri piekopj meža dzīvnieku papildus piebarošanu ar graudiem, ĀCM laikā būtu jāizvērtē šī pasākuma nepieciešamība un riski.

Dūklavs arī norādīja, ka PVD pagaidām pietiekot līdzekļu ĀCM profilakses pasākumu īstenošanai, kā arī noraidīja bažas, ka varētu nepietikt līdzekļu kompensāciju izmaksai par cūku likvidēšanu ĀCM skartajās teritorijās.

Patlaban ĀCM konstatēts 45 mežacūkām un 46 mājas cūkām 24 piemājas novietnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!