Foto: F64

Latvijas slimnīcām jānodrošinās ar antibiotiku un pretsāpju līdzekļu rezervēm, kā arī karavīri pietiekamā apmērā jānodrošina ar pirmās palīdzības komplektiem, pēc darba vizītes Ukrainā uzsvēris Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Renārs Putniņš.

Lai apspriestu iespējas turpināt līdzšinējo sadarbību, uzņemot ārstēšanai un rehabilitācijai karadarbībā cietušos, un pārrunāt, kādas varētu būt efektīvākās privātās iniciatīvas humānās palīdzības nodrošināšanai, darba vizītē uz Ukrainu bija devies Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Renārs Putniņš un Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis.

"Karš Ukrainā nenozīmē tikai militāras un politiskas aktualitātes. Tikpat nozīmīga ir veselības aprūpe un sociālā palīdzība," uzsvēris Putniņš.

Viņš pēc vizītes secinājis - ja karš Ukrainā ies plašumā, tad bēgļu straumes plūdīs arī ārpus Ukrainas, un Ukrainas iedzīvotāji var vēlēties bēgt uz Baltiju, kur viņus sapratīs krievu valodā. Tas būs arī nopietns medicīnas sistēmas pārbaudījums. Viņš atzinis, ka Latvijai jāturpina atbalstīt Ukrainu, uzņemot vēl 10 smagi ievainotu karavīru rehabilitācijas periodā.

Putniņš arī rosinājis nekavējoties neatliekamai palīdzībai kara apstākļos apmācīt visus Latvijas bruņoto spēku karavīrus un zemessargus, kā arī izstrādāt un pietiekamā apmērā nokomplektēt pirmās palīdzības komplektus bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem. Tāpat Latvijai nekavējoties esot jārada viena mēneša rezerve analgētikām, infūziem, antibiotikām, pārsienamajam materiālam un citiem medikamentiem visās slimnīcās.

VM pārstāvis arī norādījis, ka uz Dņepropetrovsku jāsūta jauni mediķi palīdzēt ārstiem un vienlaikus mācīties, apgūt pieredzi. Tāpat uz Ukrainu būtu jādodas ekspertiem, kas pieredzi var atvest uz Latviju.

Darba vizītes laikā Putniņš un Apinis tikās ar Ukrainas Veselības aizsardzības ministru Oļegu Musiju, Dņepropetrovskas apgabala gubernatora vietnieku Borisu Filatovu, kā arī apmeklēja vairākas Kijevas un Dņepropetrovskas slimnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!