Foto: Publicitātes foto
Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne no amata Rīgas brīvostas pārvaldes valdē tomēr neatkāpsies, pavēstīja Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Džeina Tamuļeviča.

Lai gan Straujuma šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu pavēstīja, ka atkāpties plāno gan Satiksmes ministrijas pārstāve Džineta Innusa, gan Bāne, jaunākā informācija liecina, ka atlūgumu iesniegusi tikai Innusa.

Komentējot notiekošo ap Rīgas brīvostu, finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzsvēris, ka Rīgas brīvostā visas problēmas būtu jārisina ļoti nopietni un valsts jāpārstāv kompetentākajiem un profesionālākajiem cilvēkiem.

Finanšu ministram šodien jau notikusi saruna ar Bāni. Viņš sarunā norādījis, ka nepieļauj pat domu, ka varētu pieņemt Bānes atlūgumu, pastāstīja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis. Bānei Rīgas brīvostas valdes locekles amatā palikt jo sevišķi svarīgi esot tāpēc, ka Valsts kontrole ir norādījusi uz nopietnām problēmām brīvostā un ir ļoti svarīgi pievērst vēl lielāku uzmanību to risināšanai, uzskata ministrs.

Pēc politiķa domām, valsts pārvaldi brīvostā ir jāpārstāv patiesi kompetentiem un profesionāliem pārstāvjiem, lai problēmas pēc iespējas ātrāk tiktu atrisinātas.

Jau ziņots, ka Rīgas brīvostas valde šodien tomēr neatstādināja no amata ostas pārvaldnieku Leonīdu Loginovu, lai gan to bija ierosinājuši valsti pārstāvošie valdes locekļi. Par Loginova atstādināšanu nobalsoja tikai četri valsts pārstāvji valdē. Lai lēmums tiktu pieņemts, no astoņiem valdes locekļiem pieciem ir jānobalso par.

Valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR) skaidroja, ka viņš nav guvis pārliecību, ka trīs nedēļas pirms vēlēšanām un trīs nedēļas pēc tam, kad satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) bija Krievu salā, pārvaldnieks būtu jāatstādina un ka tas stimulētu stividoru pārcelšanu uz Krievu salu. Politiski spēlēties ar tik ekonomikai nozīmīgu uzņēmumu esot neprāts. Viens no stividoriem "Strek" esot parakstījis visus dokumentus un ir gatavs pārcelties uz Krievu salu. Ar otro stividru - "Rīgas centrālo termināli" - vienošanās esot jāpanāk līdz 30.septembrim.

Uz jautājumu, vai valsts pārstāvji šādā situācijā varētu atkāpties, valdes locekle no valsts puses Džineta Innusa to pieļāva, taču Ameriks skaidroja, ka šāda situācija jau ir bijusi un ostas vadība bijusi paralizēta uz pusgadu.

Kā ziņots, brīvostas valdes locekļi bija lūguši sasaukt ārkārtas valdes sēdi un lemt par Loginova atbrīvošanu, jo viņš neesot noteiktajos termiņos ievērojis Krievu salas projekta rīcības plānu, tā rezultātā jau otro reizi atbildīgajām iestādēm radot pamatu apturēt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu projektam un radot brīvostai jaunus finanšu riskus, norādīja Satiksmes ministrijā.

Brīvostas valdē strādā četri valsts pārstāvji - valdes priekšsēdētāja vietniece, Satiksmes ministrijas pārstāve Innusa un valdes locekļi - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvis Rolands Arturs Bebris, Finanšu ministrijas pārstāve Bāne un Ekonomikas ministrijas pārstāvis Ģirts Greiškalns. Vēl četri pārstāvji valdē ir Rīgas domei - valdes priekšsēdētājs Ameriks un valdes locekļi Ivars Jakovels (SC), Mihails Kameņeckis (SC) un Nils Ušakovs (SC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!