Valsts prezidents Andris Bērziņš savā uzrunā ANO Ģenerālās asamblejas 69.sesijā norādījis, ka Krievijas darbības apdraud mieru un drošību pasaulē, tai pašā laikā tai ir ļoti svarīga loma Eiropas drošībā un stabilitātē, portālu "Delfi" informē Prezidenta preses dienests.

"Tā kā mēs ievadām izšķirošu Ģenerālās asamblejas sesiju, mums ir jānosaka mūsu attīstības virziens pēc 2015.gada. Mūsu turpmākai darbībai ir jābalstās uz drošību, attīstību un cilvēktiesībām," – tā savu runu iesāka prezidents Bērziņš.

"Krievijas agresija pret Ukrainu ignorē ANO pamatprincipus, apgāžot starptautiskās sistēmas pašus pamatus. Tā ir sagrābusi suverēnas Eiropas valsts daļu, izmantojot iepriekš neredzētas karadarbības taktiku un milzīgu propagandu pret savu kaimiņvalsti. Tā pieļāva traģisko civilās lidmašīnas notriekšanu. Krievija ir parādījusi, ka līgumiem un saistībām nav nozīmes, un tā nepamatoti ignorē un manipulē ar starptautisko viedokli. Šīs darbības var kvalificēt tikai kā apdraudējumu mieram un drošībai pasaulē," norādīja Bērziņš.

Prezidents ANO Ģenerālajā asamblejā norādīja, ka "Krievijai ir ļoti svarīga loma Eiropas drošībā un stabilitātē, un tai būtu jābūt risinājuma daļai, nevis problēmas cēlonim".

Bērziņš aicināja Krieviju atsākt pildīt savas starptautiskās saistības, ievērot starptautiskās tiesības un nekavējoties izvest savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas, kā arī pārtraukt ieroču un algotņu sūtīšanu teroristu grupējumiem.

"Ukrainas tautai ir tādas pašas tiesības izvēlēties savu demokrātisko ceļu, cilvēktiesības un pamatbrīvības," – uzsvēra prezidents.

Bērziņš asamblejā uzsvēra, ka Latvija atbalsta globālo un reģionālo starptautisko organizāciju kopējos centienus izmantot visus to rīcībā esošos līdzekļus, lai novērstu konfliktu Ukrainā, kā arī, lai saglabātu vienotību un noraidītu mēģinājumus sadalīt Ukrainu, atjaunojot ietekmes sfēras un nodibinot slēptu atbalstu teroristiem kā jaunai normai Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!