Foto: LETA
"Vēlos ar jums visiem padalīties savās pārdomas par savu pirmo vēlēšanu pieredzi. Vēlos, lai šādi arī citi jaunieši tiktu informēti par to, ka doties balsot patiesībā nav nemaz tik sāpīgs un laikietilpīgs process," portāla "Delfi" redakcijai vēsta 22 gadus jaunais lasītājs Elvijs.

"Mana pirmā Saeimas vēlēšanu pieredze aizritēja krietni nesāpīgāk, kā es to būtu gaidījis.

Sestdienas rītā, ap pulksten 10:00 izgāju no mājas, lai dotos uz tuvāko vēlēšanu iecirkni - Rīgas 3.ģimnāziju. (Par nelaimi, manu 22 gadu pastēvēšanas vēsturē, šīs patiesībā ir bijušas manas vienīgās darīšanas ar ģimnāzijām, bet ne par to ir stāsts.) Tuvojoties iecirknim, aizvien vairāk bija manāmi paģiraini jaunieši, kuri vakardienas izlietotā alkohola devu mēģināja slēpt aiz milzīgajām kafijas krūzēm.

Man ir prieks, ka šie jaunieši bijuši tik atbildīgi un alkoholu lietojuši tā, lai nomodā izdotos paliek pietiekami ilgi, proti, burvīgajā 4.oktobra rītā dotos izpildīt savu pilsoņa pienākumu. (Ir vērts no viņiem ņemt piemēru). Pie pašas ieejas stāvēja kādi trīs preses pārstāvji, apkārušies ar fotokamerām tie tā vien gaidīja, kad vēlēt dosies kāds sabiedrībā atpazīstams cilvēks, kuru iemūžināt fotoattēlā. Īsti gan nebija skaidrs, kāpēc viņi turpināja savā starpā pļāpāt un pat nepaskatījās uz mani, kad gāju garām. Bet nu tas, lai paliek uz viņu sirdsapziņas.

Ieejot iekšā 3. Ģimnāzijā, uzreiz bija jūtama patīkama aura. Turpinot savu ceļu līdz vēlēšanu urnai, es uzsāku savu trīs pakāpju drošības pārbaudi, kuras pirmajā posmā kāda simpātiska meitene man palūdz dokumentus, izšķirstīja manu pasi, lai pārliecinātos, ka neesmu bijis pārāk apzinīgs pilsonis un neesmu paspējis jau vienu reizi nobalsot.
Pie otrā kontrolpunka stāvēja sieviete, kuras uzdevums, acīmredzot, bija pārjautāt, vai es biju pirmajā kontrolpunktā. Starp citu, šim kontrolpunktam, starp citu, grūti paiet garām, protams, ja vien neesi meitene vai homoseksuālis.

Kādu mirkli pakavējos pie instrukcijas "Kā pareizi vēlēt", jo, kā jau minēju, es to nekad nebiju darījis. Viss tapa skaidrs, nonācu līdz trešajam kontrolpunktam, kur bija vēl viena ļoti simpātiska būtne. Viņa iespieda manā pasē zīmogu, iedeva čupu ar sarakstiem, lai es varētu anonīmi nobalsot. Ieturot pietiekami ilgu un neveiklu klusuma pauzi, mums abiem tapa skaidrs, ka man pietiks tikai ar vienu sarakstu, kuru otrajā kontrolpunktā pats jau biju paņēmis. Izdarīju to, kas darāms, ik pa brīdim paceļot galvu un palūkojoties, kas notiek man apkārt. Redzēju, ka lielākā daļa vēlētāju ir vienkārši cilvēki, taču laiku pa laikam iecirknī ienāca arī kāds "Saskaņas" atbalstītājs, kuru es personīgi parsti identificēju pēc marķētajām sporta biksēm.

Ejot laukā no 3. Ģimnāzijas, mani sagaidīja "TNS Latvija" pārstāve un palūdza atbildēt uz vienu, ļoti vienkāršu jautājumu, uz kuru man pat ilgi nevajadzēja domāt atbildi. "Vai Jūs vēlaties piedalīties aptaujā, padalīties ar informāciju, par ko atdevāt savu balsi?" Ļoģiski, ka piekritu sniegt šo informāciju apmaiņā pret ziņām par viņu savākto statistiku.

Prieks bija redzēt, ka TOP trijniekā neiekļāvās "Saskaņa", bet gan "Vienotība", "Latvijas Reģionu apvienība" (par kuriem balsoju arī es), kā arī Sudraba ar pārējiem putniem.

Šis viss kopā man aizņēma ap desmit minūtēm, un bija diezgan vērtīga pieredze. Iesaku arī citiem. Vēlēšanas, galu galā ,notiek tik pat bieži cik vasaras olimpiskās spēles – tās vienkārši nedrīkst palaist garām!"

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā iepirkumiem lielākajos tirdzniecības centros Rīgā - "Origo", "Alfa" un citos.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!