Foto: LETA
Televīzijas kanāls "Al Jazeera" pārraidījis izsmeļošu analītisku reportāžu par Latvijā pieejamu onkoloģijas ārstniecības metodi – viroterapiju, portālu "Delfi" informē Latvijas Viroterapijas centra izpilddirektore Diāna Otisone.

"Nu jau vairāki tūkstoši pacientu no 37 valstīm apmeklējuši Latviju, lai saņemtu Latvijas zinātnieku "apmācīto vīrusu", kas atsevišķos gadījumos pat pāris nedēļu laikā pilnībā iznīcina vēža šūnas," pārsteigti konstatē arābu pasaulē ievērojamais žurnālists Abdulsalams Abu Maliks.

"Al Jazeera" programmā "Correspondent", kas tiek pārraidīta simtiem miljonu lielai angļu un arābu valodās runājošai auditorijai visā pasaulē, žurnālisti tikušies gan ar vairākiem dažādu vēža veidu pacientiem Latvijā, gan zinātniekiem, kas apstiprinājuši šīs metodes efektivitāti, gan arī ar ārstiem, kuri vēl aizvien netic viroterapijai, jo pieprasa pasaulē atzītus pētījumus.

"Tieši tādēļ es ceru, ka manu reportāžu par Latvijā izgudroto, pacientus saudzējošo medikamentu bez ķīmijas un staru terapijai raksturīgajām blaknēm noskatīsies daudzi pasaules pacienti un arī investori, kas būs gatavi šo medikamentu pārvērst par risinājumu daudzu dzīvību glābšanai globālā līmenī", secina "Al Jazeera" žurnālists.

Viroterapijas medikaments "Rigvir", kura sastāvā esošo vīrusu 1968. gadā sāka pētīt izcilā latviešu zinātniece Aina Muceniece, ir nominēts kā viens no desmit Latvijas zinātnes izcilākajiem atklājumiem.

Rīgas vārdā nosauktais vīruss "Rigvir" tagad ir oficiāli atzīts un valsts kompensēts medikaments melanomas gadījumos, bet tiek pielietots arī kuņģa, plaušu un vairāku citu onkoloģisko saslimšanu ārstēšanā.

"Al Jazeera Arabic" kanālā pārraidītā reportāža, kurā redzamas intervijas ar pacientiem, kā arī Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktora, profesora Ivara Kalviņa, ārstu un Latvijas Viroterapijas Centra sniegtais skatījums uz viroterapijas darbības principiem, atrodama šeit.

Pēc sižeta pārraidīšanas ēterā Latvijas Viroterapijas Centrs saņēmis ielūgumu piedalīties Arābu pasaules lielākajā medicīnai veltītajā izstādē "Arab Health 2015", kas nākamā gada janvārī norisināsies Apvienotajos Arābu Emirātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!