Foto: DELFI Aculiecinieks
Aiviekstē pie Lubānas ūdens līmenis joprojām turpina palielināties, upei tuvumā esošās palienes jau ir applūdušas, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Diennakts laikā ūdens līmenis ir cēlies par 51 centimetru. Iepriekšējās diennakts laikā tas bija cēlies par vairāk nekā metru. Lejpus Aiviekstes hidroelektrostacijas līmenis paaugstinājies par 21 centimetru.

Pagaidām gan nepastāvot draudi, ka varētu applūst Lubāna, taču upei tuvumā esošās palienes jau ir applūdušas, un varētu applūst arī kādi tuvējie ceļi, prognozē hidrologi.

Oktobrī Aiviekstē vidējais caurplūdums ir 40 kubikmetri diennaktī, bet šajās dienās tie ir 63,3 kubikmetri diennaktī.

Ūdens līmenis aizvadītās diennakts laikā ir cēlies arī Gaujā - par 33 centimetriem. Citur tas ir nedaudz samazinājies.

Hidrologi pagaidām vēl neprognozē, kuras vietas atkal varētu apdraudēt plūdi, taču gadījumā, ja atkal būs ilgstošas lietavas, plūdi atkal varētu apdraudēt Ogri.

Ūdens līmeņa celšanās ir iespējama visās upēs, kurās ir liels ūdens virsmas slīpums, un kur straumes ātrums augštecē ir lielāks. Lielam ūdens daudzumam aizplūstot uz lejteci, kur straume ir mazāka un krasti zemāki, līmenis ceļas un applūst palienes.

Jau ziņots, ka Ogres novadā plūdi ir beigušies, taču šodien tie sākušies Salaspils novada Saleniekos, kas atrodas Mazās Juglas krastos. No plūdu skartās teritorijas ir izglābti vairāki cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!