Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) nepieprasīs asi kritizētajam akadēmisko pakalpojumu portālam "akademika.lv" atdot tam piešķirto Eiropas Savienības (ES) finansējumu, informēja LIAA pārstāve Vineta Vilistere-Lāce.

Iepriekš LIAA pauda bažas, ka "akademika.lv" veidotājiem SIA "AKCL" piešķirto ES līdzfinansējumu 6219 eiro apmērā varētu neatgūt, tomēr aģentūra par to varētu spriest tikai pēc detalizētas gadījuma izpētes.

Vilistere-Lāce atzina, ka, izvērtējot no uzņēmuma saņemto skaidrojumu par "akademika.lv" darbību, kā arī LIAA rīcībā esošo informāciju, aģentūra "AKCL" darbībā tomēr nesaskatīja normatīvo aktu pārkāpumu.

"LIAA neatklāja pārkāpumus, kas varētu kalpot par pamatu, lai uzņēmumam piešķirto ES fondu finansējumu pieprasītu atpakaļ," teica LIAA pārstāve.

Portāls "akademika.lv", kas sevi piesaka kā akadēmisko konsultāciju portāls, pēc būtības piedāvā akadēmisko rakstu darbu izstrādi.

Portāla darbība radīja sašutumu sociālajos tīklos un akadēmiskajā sabiedrībā. Arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V) aģentūrai LETA bija norādījusi, ka šāda darbība vērtējama kā plaģiātisma veicināšana. Tāpat Druviete aicinājusi izvērtēt portāla darbības ētisko pusi.

Portālu izveidojis uzņēmums "AKCL", kas 2012.gadā piedalījies biznesa inkubatorā "Magnus". Kā sarunā ar aģentūru LETA skaidroja "Magnus" mentors Agris Lapiņš, "AKCL" biznesa inkubatorā startējis kā uz ārvalstu tirgu vērstu akadēmisko konsultāciju uzņēmums.

Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, SIA "AKCL" dibināta 2012.gada maijā. Tās pamatkapitāls ir 2000 latu (2846 eiro). 48% uzņēmuma daļu pieder "AKCL" valdes priekšsēdētājam Aivaram Platonovam, bet pa 26% uzņēmuma valdes locekļiem Guntim Kārkliņam un Kristam Freimanim.

2012.gadā uzņēmums saimniecisko darbību neveica, bet gadu noslēdza ar 721 eiro zaudējumiem. Savukārt 2013.gadā "AKCL" apgrozījums bija 106 eiro, un gads tika noslēgts ar 6553 eiro peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!