Foto: DELFI Aculiecinieks
"Durbes pils ir Tukuma novada skaistākā pērle un galvenā Tukuma muzeju tīklu sastāvdaļa. Starp citu, šīs mazais muzejs glabā vienīgo Latvijā atrasto "Mūžīgo kalendāru", raksta Leons Stiprais.

"Tukums kā sens tirdzniecības ceļu krustpunkts, glabā daudzas senlietas. Gan vikingu artefaktus, gan arī mūsdienu pagātnes liecības. Piemēram, cariskās Krievijas ugunsdzēsēju kokardi un Rīgas melnā balzama svina blombi, kas datēta ar 1815.gadu. Tas par Tukuma muzeja fondiem.

Tomēr rudenī, Durbes pili vajag apskatīt katram. Skaistā, rudens zelta rotātā panorāma ir neatkārtojama. Tiem, kam Krievijas Ermitāža ir slēgta un Rundāles pils par tālu, jābrauc tieši uz Tukumu. Parunājot ar Durbes muižas strādniekiem, es kārtējo reizi pārliecinos par latviešu amatnieku prasmi, gudrību un dziļo labsirdību.

No Durbes pils terases paveras satriecoši rudens skati. Acīs kā nepatīkams akcents gan dur simtgadīgās Veimutpriedes sausā galotne. Desmitiem gadu šī izkaltusī galotne traucē harmonijai, kas paveras acīm visiem pils apmeklētājiem.

Vēl viens fakts manī izsauc neizpratni, jo tas asi kontrastē ar pils greznajām istabām – tie ir stikla logi. Kāda jēga ir jaunai apkures sistēmai, ja pils dārgumus, gleznas, tērpus, parketu, fotogrāfijas un senlietas neaizsargā dubultlogi? Tomēr, tie ir akcenti, kas krīt acīs tikai vērīgam novērotājam, kas katru gadu apmeklē šo pilsētu un pili.

Romantiķiem ir interesants Durbes pils tilts un parka rotonda. Par to liecina mīlnieku atstātās atslēgas. Tas ir mīlnieku tilts, ko apstiprina leģenda par mīlas traģēdiju pils parkā. Savukārt acīgiem tūristiem ar entomologa nosliecēm būs interesanti zināt, ka pa Tukuma ielām staigā neredzēti kāpuri. Ir leģendām apvītais Melnezers ar saviem zalkšiem, noslēpumainiem avotiem un dzidro ūdeni. Tomēr pāri visam tam stāv senā un skaistā Durbes pils".

Sūtiet savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!