Foto: LETA
Prettanku ieroči, ko paredzējusi iegādāties Latvija, liks potenciālajam agresoram aizdomāties, otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Pēc viņa teiktā, mobilie prettanku ieroči "Carl Gustav" ir ļoti efektīvi un, kombinācijā ar "Spike" prettanku ieročiem, šobrīd ir nepieciešami. Viņš uzsvēra, ka plānotais iegādājamo ieroču skaits - astoņi simti, ir „ļoti nopietns daudzums" un tas jebkuram agresoram liks aizdomāties.

Runājot par jaunās valdības deklarācijā iekļauto apņemšanos palielināt NBS karavīru skaitu, Graube norādīja, ka profesionālajā dienestā būs nepieciešami speciālisti, kas saistīti ar materiāltehnisko un tehnoloģisko spēju attīstību.

Viņa skatījumā, pretgaisa aizsardzība prasīs papildu dažādu jomu speciālistus un būs nepieciešami arī cilvēki, kas saistīti ar datortehnoloģijām.

Graube sacīja, ka ir lepns vadīt to sabiedrības daļu, kura ir izdarījusi izšķiršanos nepieciešamības gadījumā aizstāvēt savu valsti ieročiem rokās.

Jau vēstīts, ka Latvija no Norvēģijas valdības pirks prettanku ieročus, kravas automašīnas un bruņotas apvidus automašīnas Zemessardzes kaujas spēju stiprināšanai, pirmdien, 10.novembrī, nolēma valdība.

Kopumā Zemessardzes vajadzībām tiks iegādāti 800 prettanku ieroči "Carl Gustav", 50 kravas automašīnas "Scania" un 50 viegli bruņotas "Mercedes Benz" apvidus automašīnas par četriem miljoniem eiro esošā aizsardzības budžeta ietvaros. Gan kravas automašīnas, gan apvidus automašīnas Norvēģijas bruņotajos spēkos atradās ilgtermiņa uzglabāšanā (rezervē), tās ir labā tehniskajā stāvoklī.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) skaidroja,  ka ar šo tehniku tiks nomainītas pašreiz Zemessargu rīcībā esošās vairākus gadu desmitus vecas tehnikas vienības. Tikšot uzlabota gan Zemessardzes mobilitāte, gan zemessargu kaujas gatavība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!