Foto: LETA

No kopumā 164 piektdien, 14.novembrī, pārbaudītajām trauksmes sirēnām nav noskanējušas 24, bet bojājumi fiksēti 29 sirēnām, portālu "Delfi" par trauksmes sirēnu pārbaudes rezultātiem informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Viktorija Gribuste.

Viens no bojājuma veidiem, ko konstatējis dienests, bijis sirēnas nespēja rotēt. Lai skaņa aptvertu lielāku teritoriju, sirēnai ir jārotē. Gadījumos, kas rotācijas dzinējs nedarbojas, skaņa pārsvarā izplatījusies tikai uz vienu pusi.

Tāpat dienests pārbaudījis, vai trauksmes sirēnas darbojas gan no autonomās barošanas sistēmas, gan elektrotīkla. Pārbaudē VUGD secinājis, ka piecos gadījumos bijuši traucējumi sirēnu akumulatorā.

Minētos datus VUGD ieguva no centrālās vadības pults. Lai salīdzinātu centrālās vadības pults datus ar reālo situāciju, pie katras trauksmes sirēnas bija norīkota arī dienesta amatpersona.

VUGD norāda, ka kopējā situācija par trauksmes sirēnu darbību tiks precizēta pēc datu apkopošanas un salīdzināšanas.

Pārbaudē "112" Zvanu centru dispečeres saņēmušas 86 satrauktu iedzīvotāju zvanus, kas ir par pieciem zvaniem vairāk nekā sirēnu pārbaudē pērn, kad dispečeres saņēma 81 zvanu.

Pārsvarā cilvēki interesējušies par trauksmes iemesliem, jo plašsaziņas līdzekļos nebija ievērojuši informāciju par trauksmes sirēnu pārbaudi. Tāpat bijuši arī zvani par sirēnu dzirdamību atsevišķās vietās.

Pēc Gribustes teiktā, bijuši arī zvani, kad cilvēki pauduši satraukumu par to, ka viņi savās dzīves vai darbavietās sirēnu skaņas slikti dzird vai nedzird vispār.

Jau vēstīts, ka VUGD piektdien, 14. novembrī, pulksten 10 uz trim minūtēm visā Latvijā iedarbinās trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!