Foto: Reuters/Scanpix
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina cilvēkus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām, portālam “Delfi” norādīja dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Viktorija Gibuste.

Lai vētra nepārsteigtu cilvēkus nesagatavotus, VUGD aicina nodrošināties ar pilnībā uzlādētu mobilo telefonu. Kā norāda dienests spēcīgu vēja brāzmu dēļ mājokļi bieži paliek bez elektrības, un tieši mobilais telefons palīdzēs sazināties ar apkārtējiem. Tāpat ierīce būs izmantojama, lai nepieciešamības gadījumā izsauktu operatīvos dienestus pa tālruni 112.

Iedzīvotāji aicināti sagatavot kabatas lukturīšus un pārliecināties, ka mājās ir baterijas radioaparātam. Elektrības pārrāvumu laikā radioaparāts iedzīvotājus nodrošinās ar informāciju, kā arī pārraidīs operatīvo dienestu ieteikumus turpmākai rīcībai.

Daudzdzīvokļu māju iemītniekus ugunsdzēsēji aicina pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst. Kā skaidro dienests, šādas lietas apdraud garāmgājēju veselību un dzīvību. Tās lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina.

Savukārt privātmāju un lauku iedzīvotājiem ir jāpārliecinās, ka viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas tā, ka vējš tās nevar aizpūst.

Automašīnām kā novietni vēlams izvēlēties vietu, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā.

Lai vētra neapdraudētu cilvēku veselību un dzīvību, VUGD aicina iespēju robežās vētras laikā uzturēties telpās. Tās vēlams pamest tikai galējas nepieciešamības dēļ, norāda dienests. Atrodoties ārpus telpām, iedzīvotājiem jāizvairās no pārvietošanās un uzturēšanās zem kokiem, reklāmas stendiem un celtniecības sastatnēm. Tāpat nevajadzētu iet pāri tiltiem.

VUGD aicina aizvērt logus, durvis un bēniņu lūkas. Savukārt, esot telpās, nevajadzētu uzturēties tiešā logu tuvumā, jo lūstoši zari un vēja nesti priekšmeti var izsist loga rūtis.

Bērnus ārpustelpu gaitās vēlams pavadīt.

Vētras laikā dienests iesaka nelietot lietussargu, jo tas samazinās redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus garāmgājējus. Tāpat ugunsdzēsēji aicina neaizmirst par ugunsdrošību. Ja vētras rezultātā ir radušies elektrības pārrāvumi, lai pārvietotos pa māju, jāizmanto lukturītis. Tāpat bez uzraudzības nedrīkst atstāt degošas sveces.

Lai savlaicīgi iegūtu informāciju par gaidāmo vētru, kā arī rīcību tās laikā, dienests iesaka atstāt ieslēgtu radio vai televizoru.

VUGD atgādina, ka vētras laikā kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Šajā laikā mola akmeņi ir slideni, tāpēc viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā praktiski nav iespējams un zemās ūdens temperatūras dēļ cilvēkam strauji iestājas ķermeņa atdzišana, skaidro ugunsdzēsēji.

Par kokiem, pārrautiem vadiem, avārijām vai citiem negadījumiem ugunsdzēsēji aicina iedzīvotājus ziņot pa tālruņa numuru 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!