Foto: LETA
Trešdien ir pēdējā diena, kad daudzbērnu ģimenes var pieteikties AS "Latvenergo" realizētajai atbalsta programmai, informēja "Latvenergo".

Savukārt jau no 2015.gada 1.janvāra, piesakoties portālā "www.e-latvenergo.lv", ģimenēm ar trīs vai vairāk nepilngadīgiem bērniem būs iespējams saņemt valsts atbalstu, kas sniegs iespēju katru mēnesi par pirmajām 300 kilovatstundām (kWh) norēķināties par cenu, kas atbilst līdzšinējam "Starta tarifam" - šo cenu 2015.gadā veidos elektroenerģija (0,0131 eiro par kWh) un attiecīgajā norēķinu periodā spēkā esošais tarifs par sistēmas pakalpojumiem, obligātā iepirkumu komponente un pievienotās vērtības nodokļa likme.

Šogad, lai pieteiktos "Latvenergo" atbalstam, daudzbērnu ģimenes aktīvi izmanto visus pieejamos resursus - gan klientu pašapkalpošanās portālu "e-latvenergo.lv", gan arī apmeklē "Latvenergo" klientu apkalpošanas centrus. Uzņēmums ir novērojis nemainīgi lielu ģimeņu aktivitāti un interesi par sociālo atbalstu elektroenerģijas patēriņam - šogad dāvinājumu saņēmuši jau gandrīz 15 000 daudzbērnu ģimeņu.

Iepriekš jau vēstīts, ka 2014.gadā "Latvenergo" sociālās atbalsta programmas ietvaros daudzbērnu ģimenēm (ģimenēm ar trīs un vairāk bērniem vecumā līdz 18 gadiem ieskaitot) piešķir atbalstu, kas atbilst 84,24 eiro, papildus kompensējot klientam 2400 kWh par "Starta tarifu".

Atbalstam var pieteikties līdz šai dienai. Lai izvairītos no dažādām birokrātiskām formalitātēm, atbalstam šogad var pieteikties arī tās ģimenes, kuras elektroenerģiju no "Latvenergo" pērk nevis tieši, bet caur starpniekiem, piemēram, norēķinās par patērēto elektrību ar namu apsaimniekotājiem vai dzīvokļu izīrētājiem un tamlīdzīgi. Tas nozīmē, ka, saņemot dāvinājumu, daudzbērnu ģimene var to pēc savas izvēles attiecināt uz jebkuru "Latvenergo" līgumu.

Savukārt 2015.gada 1.janvārī, atveroties elektroenerģijas tirgum, daudzbērnu ģimenes varēs saņemt valsts atbalstu norēķiniem par elektroenerģiju, ja tās būs izvēlējušās "Latvenergo" kā savu elektroenerģijas tirgotāju. Ģimenes, kurās aug trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni vai aizbilstamie, pēc pieteikšanās atbalstam no 2015.gada 1.janvāra katru mēnesi par pirmajām 300 izlietotajām kilovatstundām varēs norēķināties par cenu, kas atbilst līdzšinējam "Starta tarifam", bet par pārējām - atbilstoši izvēlētajam "Elektrum" produktam. Lai saņemtu atbalstu, daudzbērnu ģimenēm, tāpat kā šogad, piesakoties atbalstam, būs jāaizpilda pieteikšanās forma, kas būs pieejama portālā "www.e-latvenergo.lv" no 1.janvāra.

Jau ziņots, ka sākotnēji elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana bija plānota no 2014.gada 1.aprīļa. Taču šā gada martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015.gada 1.janvāra. Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais Starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais Pamata tarifs jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

Līdz šim savus elektrības cenu piedāvājumus mājsaimniecībām publiskojuši četri tirgotāji.

"Latvenergo" produktu līnijā "Elektrum" ietilpst seši piedāvājumi. "Elektrum Ekonomiskā" cena ir 16,7 centi par kilovatstundu, "Elektrum Universālais" - 16,9 centi par kilovatstundu, "Elektrum Klasiskais" - 16,9 centi par kilovatstundu, "Elektrum Dinamiskā" cena būs atkarīga no elektroenerģijas cenas "Nord Pool Spot" biržā, savukārt "Elektrum Izdevīgais 200+" vienas kilovatstundas cena 16,35 centi un viens eiro mēneša maksa, bet "Elektrum Izdevīgais 600+" vienas kilovatstundas cena 16 centi un trīs eiro mēneša maksa.

"Win Baltic" izstrādājis divus tarifu plānus. Pirmais ir universālais ar minimālo garantēto enerģijas cenu 16,5 centi par kilovatstundu. Savukārt otrs "Win Baltic" tarifa plāns paredz tirgot elektrību pēc biržas cenas, kurā elektroenerģijas cena veidojas no biržas "Nord Pool Spot" mēneša vidējās svērtās elektroenerģijas cenas Latvijas reģionā, elektroenerģijas piegādes un sadales pakalpojumu, obligātā iepirkuma komponentes un pievienotās vērtības nodokļa.

"Baltcom" klientu portālā reģistrētiem klientiem standarta elektroenerģijas tarifs būs 0,1665 eiro par kWh pie kopējā patēriņa līdz 199 kWh mēnesī. Ja patēriņš mēnesī būs 200-599 kWh apmērā, cena, sākot no pirmās iztērētās kWh, būs 0,1650 eiro par kWh. Pie patēriņa no 600 līdz 999 kWh mēnesī cena par vienu kWh būs 0,1635 eiro. Bet, ja elektroenerģijas patēriņš mēnesī būs virs 1000 kWh, tad cena, sākot no pirmās iztērētās kWh, būs 0,1620 eiro par kWh. Savukārt "Baltcom" klientu portālā nereģistrētiem patērētājiem tiks piemērots par 0,015 eiro augstāks tarifs par vienu kWh. Ja vienai personai pieder vairāki īpašumi, piemēram, dzīvoklis, vasarnīca un garāža, tad visu īpašumu elektrības patēriņš var tikt summēts, un klients iegūs lētāku tarifu.

Savukārt "220 Enerģija" izstrādājusi divus piedāvājumus. "Universālajā pakalpojumā" elektroenerģijas pakalpojuma cena ir 17,314 centi, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, papildus maksājot divu eiro mēneša maksu. Tāpat uzņēmums izstrādājis "Biržas cenas piedāvājumu", kurā cena par elektroenerģijas pakalpojumiem svārstās no 13,779 centiem, ja klients izvēlas par elektrību norēķināties ar priekšapmaksu, līdz 13,809 centiem, ja klients izvēlas par elektrību norēķināties ar pēcapmaksu.

Lai saņemtu pakalpojumu 2015.gada 1.janvārī, klientiem sev piemērotākais piedāvājums bija jāizvēlas līdz šā gada 15.decembrim. Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecības elektrības tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!