Foto: DELFI

Valsts valodas centrs nācis klajā ar aicinājumu darba vietās runāt tikai latviski. Šis jaunums, kas šķietami skar tikai Latviju, atbalsojies Krievijas plašsaziņas līdzekļos. Portāls "rus.delfi.lv" apkopojis un sniedzis ieskatu šajos mediju virsrakstos.

Kā Krievijas plašsaziņas līdzekļi Latvijā aizliedza krievu valodu

"Latvijā darba vietā aizliegta krievu valoda," vietnes "Proved" virsraksts. "Latvijas iedzīvotājiem oficiāli aizliegts runāt krieviski", vēsta "Kursk.com". Savukārt "Russkij Kurjer" vēsta, ka "Latvijā aizliegts runāt svešvalodā". 

"The First News" precizē, ka "Latvijā darbā aizliegts runāt krieviski", bet "Rusj Pravoslavnaja" paziņo: "Latvijā nosaka aizliegumu krievu valodai". 

Arī plaši citēti un pazīstami mediji - "Gazeta.ru", "Newsru.com" un "RT" vēsta, ka "Latvijā darba vietās aizlieguši runāt krieviski"   un "Latvijā aizlieguši liecinieku klātbūtnē runāt ne-latviski", "Latvijā aizliegts publiski runāt citās valodās". 

Valsts valodas centra patiesais paziņojums

Valsts valodas centrs (VVC) iepriekš izplatīja aicinājumu darba vietās runāt tikai latviski, bet darba devējus skubinājis apspriest ar darbiniekiem valsts valodas lietošanas nozīmi, pildot profesionālos pienākumus. Savukārt valsts amatpersonas VVC aicinājis intervijas sniegt tikai latviski. Centra paziņojumā netiek runāts par aizliegumu lietot krievu valodu darbā vai arī sadzīvē.

VVC kompetencē ir pārbaudīt un kontrolēt valsts valodas lietošanu Latvijā un tam ir tiesības piemērot par pārkāpumiem administratīvus sodus. 2014.gada 10 mēnešos 55 mazākumtautību skolu skolotāji tika sodīti par to, ka nepietiekamā līmenī pārvalda latviešu valodu. 2013.gadā kopumā sodi tika piemēroti 1157 dažādu profesiju pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!