Foto: LETA
Valdošās koalīcijas partiju pārstāvji vēlētos, lai valdības partneri spētu vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem gan uzsvēra, ka "Vienotība" vēl nediskutēja par kandidātiem uz šo amatu. Vienlaikus premjerministre piebilda, ka "nebūtu slikti", ja koalīcija spētu vienoties par vienu kandidātu šim amatam.

Valdības vadītāja uzskata, ka diskusijām par kandidātiem būtu jāsākas laicīgi, bet ne pusgadu pirms prezidenta vēlēšanām. Viņa sacīja: "Mēs izdegsim, ja pusgadu diskutēsim par kandidātiem."

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķis Imants Parādnieks uzskata, ka "būtu tikai pašsaprotami", ja koalīcija vienotos par vienu kandidātu, nevis prezidentu ievēlētu ar opozīcijas un kādas no koalīcijas partijām balsīm.

Parādnieks arī klāstīja, ka nacionālā apvienība plāno sākt diskusiju par īpašībām, kādām jāpiemīt kandidātiem, nepersonificējot šo diskusiju. Tāpat izvērtēts arī pašreizējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa darbs. Pēc Parādnieka domām, diskusija ir jāsāk un visai drīz būtu jānonāk pie iespējamiem kandidātiem. Tam nevajadzētu notikt pēdējā brīdī.

Savukārt Zaļo un zemniekus savienības (ZZS) pārstāvis Edgars Tavars atgādināja, ka ZZS plāno atbalstīt Bērziņa kandidatūru, ja viņš kandidēs uz šo amatu. Arī Tavars uzskata, ka koalīcijai koleģiāli būtu jāmēģina vienoties par vienotu kandidātu.

Kā ziņots, vairums parlamentā pārstāvēto partiju vēl nepauž skaidru nostāju par pašreizējā Valsts prezidenta Bērziņa pārvēlēšanu augstajā amatā. Vienlaikus vairāki politiskie spēki neizslēdz iespēju piedāvāt arī savus kandidātus šim amatam.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks aptuveni pēc pusgada. Iepriekš Bērziņš izteicies, ka lēmumu par kandidēšanu uz šo amatu varētu pieņemt ne ātrāk par aprīli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!