Foto: DELFI Aculiecinieks
Ogres pašvaldība uzsāk pērnā oktobra plūdu seku likvidēšanas darbus Ogrē, Suntažos un Mazozolos, aģentūra BNS noskaidroja pašvaldībā.

Pašvaldība noslēdza līgumus uzņēmumu "M.A.-Taka" par vietējās nozīmes pašvaldības ceļa Suntaži – Kaltiņi – Kreiļi posma un Abzas upes aizsprosta ar slūžām pārbūvi, kas izmaksās 541 099 eiro un par Čakstes prospekta Ogrē posmā no krustojuma ar Strēlnieku prospektu līdz krustojumam ar Vālodzes ielu atjaunošanu un krasta nostiprināšanu, kas savukārt izmaksās 64 062 eiro. Līgums tika parakstīts arī ar uzņēumu "Celtniecības grupa Ziemeļi" par būvdarbu veikšanu Līčupes kreisā krasta noslīdeņa nostiprināšanas darbu veikšanu Mazozolu pagastā. Darbi izmaksās 16 691 eiro.

Ogres būvvaldes vadītāja Maija Rinka informēja, ka minēto projektu Suntažos un Ogrē projektēšanas un būvniecības procesa koordinēšanai ir izveidota darba grupa, kas tiekas katru trešdienu. Sanāksmēs piedalās pārstāvji no pašvaldības, projektētāju un būvniecības uzņēmuma puses. Šobrīd vienlaicīgi notiek projektēšanas un sagatavošanās darbi būvdarbu veikšanai Suntažos – grunts sagatavošana un ūdens krātuves atbrīvošana no celmiem un kokiem. Būvdarbi tiks uzsākti pēc būvatļaujas saņemšanas Madlienas būvvaldē. Darbus plānots pabeigt līdz 30.septembrim.

Savukārt būvinženieris Elmārs Drātnieks skaidroja, ka Čakstes prospektā Ogrē darbi tiks uzsākti, tiklīdz tam būs piemēroti laika apstākļi. Noslēgtais līgums paredz, ka upes krasts tiks atjaunots un nostiprināts, pakāpienveidā noberot to ar dolomīta šķembām, kā arī paredzēts izbūvēt aizsargbarjeru 60 metru garumā. Darbi Čakstes prospektā jāpabeidz līdz 30.jūnijam.

Darbi Mazozolos tiks uzsākti, tiklīdz tam būs piemēroti laika apstākļi, un tie jāpabeidz līdz šī gada 1.maijam. Plānota koku izzāģēšana, nogruvuma liekās grunts norakšana un izvešana, krasta izbūve.

Pašvaldībā norādīja, ka valdības piešķirtie līdzekļi tika izmantoti arī vairāku citu plūdu seku likvidēšanas darbu veikšanai, kuriem kopumā pašvaldība iztērējusi 406 268 eiro. Veikta ielu seguma un caurteku atjaunošana Urgas upes plūdu zonā, pašvaldības īpašumā esošo ceļu segumu un nogruvumu atjaunošana novada pagastos, finanšu līdzekļi iztērēti arī Čakstes prospekta atjaunošanas un krasta nostiprināšanas Ogrē un Abzas upes aizsprosta un slūžu pārbūves projekta projektēšanai un autoruzraudzībai.

Jau vēstīts, ka pērn rudenī piedzīvotās stiprās lietavas radīja zaudējumus vairākām Latvijas pašvaldībām, bet ievērojamākie postījumi bija Ogrē , kur, applūstot Urgas upei, applūda vairākas dzīvojamās mājas. Postījumu novēršanai valdība pašvaldībām novirzīja 782 499 eiro, tostarp 709 518 eiro Ogres novada pašvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!