Foto: LETA

Liela daļa valsts pārvaldē nodarbināto ir apmierināti ar jauno novērtēšanas sistēmu, savukārt neapmierinātību pauduši "procesu atražotāji", sarunā ar aģentūru LETA paudusi Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Valsts kanceleja ir ieviesusi Novērtēšanas elektroniskās veidlapas sistēmu jeb NEVIS, kuras galvenais uzdevums ir likt valsts pārvaldei sasniegt konkrētus rezultātus. Tas nozīmē, ka iestādes vadītājam gada sākumā jāizvirza katram valsts darbiniekam viņa darbības mērķi un sasniedzamie rezultāti, ko novērtēšanas perioda beigās izvērtē un salīdzina ar reāli izdarīto. "Ja ir rezultāts, tad ir labs novērtējums, ja rezultāta nav atkal un atkal, slinko ierēdni iespējams pat atlaist," skaidroja Dreimane.

Pagājušajā gadā valsts budžeta iestādēs bija nodarbināti 57 800 cilvēku, un pērn rudenī veiktajā aptaujā noskaidrots, ka gandrīz puse jeb 46% respondentu uzskata, ka darba rezultāti valsts pārvaldē tiek adekvāti novērtēti. Vēl pirms diviem gadiem veiktajā aptaujā pozitīvi noskaņoto īpatsvars bija 34%.

Pētījuma rezultāti liecinot, ka ar jauno novērtēšanas sistēmu apmierināti nav "procesu atražotāji", jo agrāk saņēma augstu novērtējumu, neskatoties uz to, ka reāli nekas netika paveikts, pauda Dreimane. "Tagad katram darbiniekam tiek izvirzīti konkrēti mērķi un, ja tos nesasniedz, tad likumsakarīgi netiek iegūts ierastais augstais vērtējums. Protams, dažiem tas ir neērti, tādēļ nepatīk un izraisa neapmierinātību," uzskata valsts galvenā ierēdne.

Viņa gan atgādina, ka nodarbinātā atlaišana ir galējais solis, jo, ja rezultātu kritērijos vērtējums ir "neatbilstoši", nodarbinātājam dod trīs līdz sešu mēnešu periodu, lai uzlabotu darba izpildi. Parasti novērtēšanas rezultātus iestādes izmanto pirms pārbaudes laika beigām, lai pieņemtu lēmumu, vai turpināt darba tiesiskās attiecības. Ja rezultāta kritēriju vērtējums ir "neatbilstoši", tiek uzskatīts, ka nodarbinātajam nav pietiekamu profesionālo spēju nolīgtā darba veikšanai un pārbaude nav izturēta.

Dreimane atzīst, ka NEVIS ir liela popularitāte valsts pārvaldē, turklāt arī pašvaldības brīvprātīgi ir izvēlējušās to ieviest.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!