Foto: LETA

Nepieciešamības gadījumā Zemessardze varēs palīdzēt Valsts policijai (VP) likumpārkāpēju meklēšanā, otrdien lēma valdība.

Valdības noteikumu projekts paredz, ka Zemessardze sniedz atbalstu VP personas meklēšanā, kura tiek turēta aizdomās par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, ja policijas rīcībā esošie resursi ir nepietiekami aizturēšanas pasākumu veikšanai un Zemessardzes piesaiste var ievērojami paātrināt noziedznieka atrašanu vai tad, ja Zemessardzes rīcībā ir speciāli resursi šo darbību veikšanai.

Tāpat Zemessardze varēs sniegt atbalstu VP vai pašvaldības policijai sabiedriskās kārtības un drošības garantēšanā valsts un pašvaldību iestāžu organizētajos publiskajos pasākumos, ja policija to lūdz.

"Latvijas reģionos Valsts policijas resursi ir ierobežoti, lai veiktu plaša mēroga neatliekamus pasākumus likumpārkāpēju meklēšanā," skaidro Aizsardzības ministrija, norādot, ka, izvērtējot Zemessardzes un VP sadarbību likumpārkāpumu novēršanā un sabiedriskās kārtības garantēšanā 2013. un 2014.gadā, konstatēta nepieciešamība iesaistīt Zemessardzi atbalsta sniegšanā VP ne tikai pazudušu personu meklēšanā, bet meklējot personu, kura tiek turēta aizdomās par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Zemessardze, piedaloties noziedznieku meklēšanā, palīdzēs VP tikai izņēmuma gadījumos un vienīgi atbalsta funkciju īstenošanā (piemēram, apķēdējuma nodrošināšanā, patrulēšanā, evakuēto teritoriju apsardzē u.tml.), nevis iesaistīsies tiešu aizturēšanas specoperāciju veikšanā, kas ir ekskluzīva VP kompetence, uzsver ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!