Foto: LETA

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane trešdien saņēmusi informāciju par kārtējo viņas novērtēšanas atlikšanu, portālam "Delfi" pavēstīja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa.

Šoreiz kā iemesls minēts novērtēšanas procesā radies jauns uzdevums – ierasties Satversmes aizsardzības birojā (SAB), kas esot pretrunā ar likumdošanā noteikto novērtēšanas kārtību.

Saskaņā ar noteikumiem par valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbināto darba izpildes novērtēšanu, novērtēšana ir jāveic reizi divos gados. Šogad novērtēšanai vajadzēja notikt jau janvārī, bet tā ir vairākkārtīgi atlikta un novilcināta, tostarp izmantojot prettiesiskas metodes, norāda Valsts kancelejā.

"Lai arī visu novērtēšanas komisijas locekļu sniegtais novērtējums aritmētiski ir "ļoti labi", novērtēšanas laikā Drošības policijas vadītājs informēja par it kā saņemtu SAB vēstuli. Lai arī esmu vērsusies Drošības policijā ar lūgumu ļaut iepazīties ar vēstulē minēto informāciju un argumentiem, kas ir manas tiesības, līdz pat šim brīdim to neesmu to saņēmusi. Lai gan SAB pārstāvis nav iekļauts komisijas sastāvā, tomēr tas "spēlē pirmo vijoli" manā vērtēšanas procesā, tādējādi vērtēšanas process ir kļuvis tiesiski nekorekts un neobjektīvs, jo nav svarīgi ne sasniegtie mērķi, ne paveiktie darbi, ne kompetences, ne zināšanas, visu nosaka SAB," klāsta Dreimane.

Pēc Dreimanes teiktā, pašlaik uz viņu kā iestādes vadītāju tiek izdarīts spiediens, klāji pārkāpjot viņas gan kā cilvēka, gan kā ierēdņa tiesības.

Tuvojoties janvārī noteiktajai vērtēšanai, tika saņemts jautājums no Ministru prezidentes biroja, vai novērtēšanu iespējams neveikt vispār, piebilst Valsts kancelejas vadītāja. Uzzinot, ka tas būtu pretlikumīgi, pirmā vērtēšanas komisijas sēde ieplānota 18.februārī, taču atcelta 30 minūtes pirms noteiktā laika. Pārliktā novērtēšana notika 5.martā, un komisijas locekļu vērtējums sastādīja "ļoti labi". 

To uzzinot, Drošības policijas vadība kategoriski iebilda un informēja par it kā saņemtu SAB vēstuli, ar kuru komisijai esot noteikti jāiepazīstas. Nākamā komisijas sēde paredzēta 23.martā, kad tā netika sasaukta, pārceļot uz 26.martu. Savukārt trešdien saņemta informācija, ka bez SAB apmeklējuma klātienē un pārrunām novērtēšana netiks turpināta.

SAB pārstāvji aicinājuši Dreimani iepazīties ar vēstules saturu drošības dienestu telpās, taču aizlieguši ierasties ar advokātu, kas esot klajš cilvēktiesību pārkāpums.

Dreimane pauž cerību, ka viņas darba novērtēšanas process tomēr noslēgsies atbilstoši tiesiskas un demokrātiskas valsts principiem. Dreimane valsts pārvaldē strādā gandrīz 20 gadus, bet Valsts kancelejas direktore viņa ir no 2011.gada.

Pirmās kategorijas speciālā atļauja pieejai valsts noslēpuma objektiem Dreimanei ir vairāk nekā 14 gadus.

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre Aiva Rozenberga aģentūrai LETA apstiprinājusi, ka premjerministre no valsts drošības iestādēm saņēmusi informāciju par Valsts kancelejas vadītāju un jautājumiem, kas iestādēm radušies, saistībā ar nacionālo drošību.

Straujuma ir informēta par nepieciešamo sarunu ar Valsts kancelejas direktori, un tālākā rīcība sekos pēc tam, kad būs slēdziens par sarunu norisi.

Savukārt SAB aģentūru LETA informējis, ka gadījumos, ja tiek konstatēti fakti vai iegūta informācija par apstākļiem, kas norāda uz iespējamību pārskatīt pieeju valsts noslēpumam, valsts drošības iestāde veic pirmstermiņa pārbaudi.

"SAB ir sācis šāda veida pārbaudi attiecībā uz Valsts kancelejas direktori Elitu Dreimani. Diemžēl Dreimane jau otro nedēļu izvairās no kontaktiem ar SAB un ignorē uzaicinājumu ierasties uz pārrunām," informē SAB.

Lai gan nākamā novērtēšanas komisijas sēde bija plānota rīt, tā ir atlikta, jo saņemta informācija, ka bez SAB apmeklējuma klātienē un pārrunām Dreimanes novērtēšana neturpināsies.

Valsts kancelejas direktores vērtēšanu veic Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vadīta komisija, kurā darbojās arī Ministru prezidenta biroja vadītājs Ringolds Arnītis, Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Guntis Puķītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!