Foto: DELFI Aculiecinieks
"Vislabāk svētkus Somijā var just apmeklējot rīta baznīcas dievkalpojumu," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

Kaut neesmu ticīgais tiešā šī vārda nozīmē uz šo sarīkojumu aizeju. Dievkalpojums sākas ar tamburīna skaņām, kas pieskandina pirmatnējā ritmā visu telpu. Pāri viņu radītām skaņām lejas jauktā kora profesionālais dziedājums ar prieka vēsti.

Pēc pāris mācītāja vārdiem, kas skaidro lielo notikumu, skan kora dziedājums, ērģeles un arī pašu baznīcēnu himna par godu Jēzum Kristum. Kā solistu var dzirdēt baznīcas ērģelnieka Kai Huopainena (Kai Huopainen) spēcīgo baritonu.

Somu baznīcas ērģelniekam ir jāmāk ne tikai spēlēt ērģeles. Priekšroku dod tiem ērģelniekiem, kas māk gan spēlēt, gan arī labi dziedāt. Bez visa tā Kai Huopainens diriģē kori un vada Haminas amatieru teātri. Viens no viņa lielākiem nopelniem ir jauno ērģeļu būvniecības organizēšana Haminas pilsētas Marijas baznīcā.

Dievkalpojuma laikā pie paša altāra atskrien apmēram pusotru gadu vecs puišelis ar ugunīgu matu ērkuli un bērnu pupiņu mutē. Viņu panāk liela auguma tētis. Nometies uz ceļiem, viņš apskauj bērnu ar spēcīgu, bet maigu roku tvērienu. Tas tāpēc, lai bērns nesāktu gražoties. Bērniem Somijā ir liela vaļa. Viņi var skraidīt pa baznīcu un spiegt pilnā balsī. Tētis pārmet krustu un, pieceļoties uzmanīgi, aiznes bērnu projām.

Klausoties sprediķi, es gremdējos pasakā, kas aptvērusi jau divus tūkstošus gadus pusi pasaules. Kristus mācība ir likusi aiziet nebūtībā citām cilvēces dažādo kultūras centru pasakām. Atceros Skandināvu Toru un Odinu. Grieķu Zevu. Ēģiptiešu Ozīrisu un seno Maiju, Inku un Acteku dievības.

Kristietības ticības vilnis nebija spējīgs applūdināt vien Indiju ar viņu dievu Krišnu un tālās Persijas zemes ar Allahu un viņa pravieti Muhamedu.

Manas domas par Dievu cīņām pārtrauca aicinājums ziedot kolekti un baudīt Kristus miesu un asinis. Arī mantojums, kas šodienas jaunatnei liekas pat nepieņemams.

Sapratu tikai vienu. Cilvēkam pagaidām Dievs ir vajadzīgs.

Izejot no baznīcas, redzama cita dzīve un svētku pazīmes, kas ir daudz senākas par kristietību.

Somi par godu pavasarim visur izliek vainagus, kas simbolizē sauli un dzeltenās narcises."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!