Foto: DELFI Aculiecinieks

"Somijā praktiski nevar redzēt sētniekus mūsu izpratnē. Atceros, pie sētnieka krievu laikos vajadzēja nest pases pieraksta noformēšanai. Faktiski viņi izpildīja milicijas funkcijas," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais.

"Somu sētnieki ir augsti profesionāļi. Tie ir plaša profila inženiertehniskie darbinieki.

Pašvaldību un kooperatīvās mājas apkalpo speciālas firmas.

Šie cilvēki seko kārtībai. Piemēram, lai kāpņu telpu durvis būtu vienmēr aizvērtas.

Ja kāds iedomājas, ka viņam ir tiesības nobloķēt ārdurvis, tad viņš rūgti maldās.

Tiek izlikts paziņojums, ka durvis nosprostot nedrīkst. Brīdinājuma otrā reize nebūs. Sekos naudas sods vai cita veida administratīvā atbildība. Kaimiņš liecinās, palikdams anonīms, un soda rēķins atnāks pa pastu. Pie tam soda rēķins ir progresīvais. Jo vairāk nopelni, jo lielāks naudas sods. Tas pats attiecas uz aizliegumu turēt riteņu novietnēs motorollerus un motociklus.

Somu mājas meistars, kā viņus sauc te, nodarbojas ar kanalizācijas, ūdens vada, elektrības un pat atslēgu jautājumiem. Viņš regulē un seko apkures sistēmas automātiskajai darbībai. Jo katrai mājai ir sava personiskā apkures sistēma.

Veci cilvēki var pat sarunāt elektrisko lampiņu nomaiņu. Ja tu atļauj, tad viņš var atnākt pat tavas prombūtnes laikā un uzrādīto trūkumu novērst. Jo pie viņiem ir tavas dzīvokļa atslēgas kopijas.

Mājas meistars māk apieties ar traktoru, kas ziemā no sniega attīra arī māju celiņus un auto novietnes. Viņš māk rīkoties ar krūmu zāģi un motora putekļa sūcēju, kas aizpūš lapas. Arī ar dažāda veida zāļu pļāvējiem.

Pie katras mājas ir kaste ar rupjo granti. Somijā nav smiltis, bet malts rupjgraudains granīts. Atkritumu novietņu mājiņās brīvi pieejamas dažāda veida sniega lāpstas un slotas. Paši iedzīvotāji, negaidot traktoru, bieži ar šīm lāpstām ziemā veido celiņus, lai veci cilvēki un bērni tiktu uz ielas. Gājēju ietves ap astoņiem no rīta jau sāk tīrīt sniega mašīnas.

Somi rūpējas, lai viņu bērni ar kājām, riteņiem, kvadricikliem un motorolleriem var tikt uz skolu. Pavasaros pa ielām braukā milzīgas putekļu (granīta) savākšanas mašīnas. Ūdens laistītāji un traktori ar piekabēm dažu nedēļu laikā novāc visus ziemas atkritumus. Somi piekabēs brauc uz pilsētas nomali, kur var izmest bez maksas nozāģētos zarus .Tur veidojas "Ķīnas mūris" no celmiem, veciem kokiem un zariem.

Par tīrību un kārtību cīnās visi kopā. Valsts, pašvaldību pārstāvji un paši iedzīvotāji.

Tā veidojas drošība, apgaismotas ielas, pagalmi un tīrība."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!