Foto: LETA

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pauž satraukumu par masu medijos izskanējušo informāciju, ka skolēni izglītības iestādēs pusdienās saņem nekvalitatīvu ēdienu, informēja ministra padomniece komunikācijas jautājumos Iveta Ciganova.

"Situācija, ka bērniem skolā tiek pasniegts nekvalitatīvs un no bojātiem produktiem gatavots ēdiens, ir nepieļaujama, un tas prasa steidzamu risinājumu," uzsvēris Belēvičs.

Viņš norādījis, ka Veselības ministrija izstrādās priekšlikumu, kas ļaus būtiski uzlabot skolās piedāvāto produktu kvalitāti. Šobrīd 1.-3.klases skolniekiem ēdināšanai valsts atvēl 1,42 eiro, tomēr Belēvičs ir iecerējis Ministru kabineta noteikumos definēt, ka ne mazāk kā 85% no šīs summas ir izlietojami tieši produktu, no kuriem pagatavojamas pusdienas, iegādei.

"Vienlaikus aicinu skolu un pašvaldību vadību sekot līdzi izglītības iestāžu ēdinātāju gatavotās un piegādātās produkcijas kvalitātei un ziņot atbildīgajām institūcijām problēmu gadījumā. Arī visaugstākās prasības normatīvos nebūs garantija kvalitatīvam ēdienam bērniem, ja atbildīgās personas nebūs ieinteresētas šīs prasības ievērot," norādījis veselības ministrs.

Tāpat Belēvičs uzsveris, ka viņa mērķis ir panākt, lai katrs skolēns vismaz reizi dienā saņemtu siltu, no dabīgiem produktiem gatavotu, kvalitatīvu un sabalansētu maltīti izglītības iestādē, un "kompromisi kvalitātes ziņā ir nepieļaujami".

Vēstīts, ka lietuviešu uzņēmums "Kretingos maistas", kas ēdina bērnus 24 Latvijas izglītības iestādēs, pusdienu maltītes gatavojis no bojātiem dārzeņiem, izmantojis garšvielas, kas satur sāli un garšas pastiprinātājus, kā arī gaļas ēdienu gatavošanai izmantojis galvenokārt saldētu vistas gaļu, vēsta raidījums "De facto".

Daļā Siguldas vispārējās izglītības iestāžu jau piekto gadu maltītes nodrošina minētais lietuviešu uzņēmums. Tas ēdina skolēnus arī citviet Latvijā. Šajā mācību gadā Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori veikuši jau 53 pārbaudes "Kretingos maistas" ēdnīcās, un vairāk nekā 75% gadījumu konstatēti pārkāpumi. Tostarp atklājies fakts, ka vienu un to pašu ēdienu pasniedz divreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!